Rebarborové a jablkové koláčiky s rozmarínom a mletými vlašskými orechmi

rebarborove kolaciky

Tieto koláčiky z krehkého maslového cesta sú výborné na každú príležitosť – oslavu či piknik, alebo len tak, na spríjemnenie dňa. Príprava je jednoduchá a výsledok naozaj stojí za to. Maslové cestíčko je jemné a rebarborovo-jablková plnka výborná, najmä, keď ju trošku obohatíme rozmarínom a vlašskými orechmi. Ako na to ?

 

(približne 17 koláčikov)
Cesto:
350g polohrubej múky
225 g masla iszbovej teploty
štipka soli
50ml vody

Plnka:
2 väčšie stonky rebarbory
2 stredne veľké jabĺčka
asi 2 vetvičky rozmarínu
pol lyžičky škorice
štipka muškátového oriešku
100g cukru (podľa vašej cuti)
3 PL mletých vlašských orechov
trošku vody
1 vajce na potretie
krupicový cukor na posypanie

Postup:

  • Z masla múky vody a soli si vypracujeme hladké cestíčko, ktoré necháme v chladničke odstáť aspoň dve hodiny, aby sa s ním dobre pracovalo.
  • Rebarboru očistíme a nakrájame na malé kúsky. Tak isto jabĺčka. Dáme ich do hrnca spolu s cukrom a troškou vody. Množstvo cukru závisí od toho, či chcete koláčiky sladšie alebo kyslejšie – 100g je množstvo na sladučké koláčiky. Varíme na miernom plameni. Rebarbora pustí šťavu a jabĺčka zmäknú.
  • Po približne desiatich minútach, kedy sa rebarbora začne rozpadávať a tvoriť kašu pridáme koreniny a najemno nasekaný rozmarín. Takto zmes necháme variť, kým sa voda nevyparí a zmes trošku nezhustne. Potom prídáme orechy a odstavíme.
  • Zapneme si rúru na 180°C. Po odstátí cesta a vychladnutí zmesi začneme robiť koláčiky. Cesto si vyvaľkáme natenko – cca 5mm a vykrojíme párny počet krúžkov. Veľkosť je už na vás – ja som použila obyčajný pohár. Do stredu krúžku dáme zmes – asi jednu čajovú lyžičku a kraje potrieme vajíčkom. Prikryjeme ďalším krúžkom cesta. Po bokoch pritlačíme vidličkou a na vrchu urobíme dierky. Takto vytvoríme všetky koláčiky, mne ich vyšlo z tejto dávky 17. Nakoniec potrieme vajíčkom a štedro posypeme krupicovým cukrom.
  • Pečieme na plechu s papierom na pečenie približne 30 minút, alebo lepšie, kým nie sú koláčiky zlatej farby.

 

1 Comment

  1. Lubica Martincova
    1. mája 2014

    Dieta – nedieta, toto musim vyskusat!

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top