Hráškovo-špargľový krém s cesnakovými krutónmi

sparglova polievka

Sezóna špargle je už pomaly na konci, no mladý hrášok je teraz výborný, tak prečo nespojiť tieto dve veci dokopy 🙂 Nie som klasický polievkový človek, nezvykneme mať polievku každú nedeľu, ako to v mnohých rodinách býva. Krémové polievky mám ale rada, pretože mi dokážu nahradiť aj „hlavné“ jedlo, nasýtia ma a dajú sa pripraviť zdravo a rýchlo !

Na cca 4 porcie potrebujeme :
½ l vriacej vody

1 hrnček mlieka
450g hrášku
200g špargle
2 PL masla
1 PL bazalkového pesta
hrsť lístkov čerstvej bazalky

  • V rýchlovarnej kanvici si zohrejeme ½ l vody. Zalejeme  ňou 450g  hrášku (čerstvého najlepšie, no dá sa použiť aj mrazený) a 200g na menšie kúsky pokrájanej špargle.  Keď začne voda vrieť, pridáme bazalkové pesto a poriadne rozmiešame. Varíme na miernom ohni asi 25 minút a odstavíme. Necháme vychladnúť.
  • Keď je polievka trošku vychladne rozmiešame ju tyčovým mixérom a postupne pridávame aj maslo a najemno nasekané bazalkové lístky, prilievame aj mlieko – podľa toho, akú hustú polievku chcete mať. Mixérom urobíme jemný krém a nakoniec dochutíme soľou.
  • Polievku môžeme papať s opraženými krutónami a špargľou alebo aj so strateným vajíčkom.
Krutóny:
Na olivovom oleji si opražíme na menšie kúsky nakrájaný cesnak a keď začne hnednúť pridáme na kocky nakrájaný chlebík a na menšie kúsky pokrájanú špargľu, soľ a trošku korenia. Pražíme niekoľko minút, kým chlebík nie je chrumkavý. Krutóniky nasypeme na polievku a pokvapkáme troškou extrapanenského olivovéh oleja.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top