Domáci jahodový džem s rozmarínom

jahodovy dzem

Zavárate ? Robíte domácke kompóty, lekváre a džemy ? Ja som na takýto druh zábavy bola naučená odmalička. Kuponavé kyslé uhorky, či džemy rôznych druhov by ste u nás v domácej špajzke nenašli.  A chcem aby to tak aj zostalo. Úprimne, s obmedzeným priestorom v podnájme, chýbajúcou špajzkou a pivnicou je to niekedy dosť problém, pretože keď zavárať, tak už vo veľkom. Ale aj to raz príde, keď bude viac miesta. Teraz aspoň tak po troške. Domáci jahodový džem s kúskami jahôd a rozmarínom som si tento rok neodpustila. Uvidíme ako dlho vydrží, dúfam, že aspoň do zimy, pretože čo je lepšie ako pečivo s maslom a džemom a samozrejme kávou na zimné rána ? Ale teraz je leto a sezóna jahdôd už pomaly končí, tak ak chcete, ešte stíhate aj pár pohárikov s rozmarínom, tak ako ja. Podľa sladkosti jahôd používam na 1 kilo jahdôd asi 700g cukru – niekedy trošku viac, niekedy menej, zaleží od toho, ako jahôdky chutia. Tentokrát som na 3 kg jahôd nahradila 500g naormálneho cukru želírovacím, mám rada, keď je džem trochu tuhší, no zároveň aj trochu tekutý, tak aby sa dal dobre rozotierať, no aby zas z pečiva nestekal. Zložité, ale tak to mám rada. Pokojne použite želirovacieho cukru viac – na 3 kg by som mala dať 1,5 kg želírovacieho cukru. Ja som to však nechcela prehánať a tak som dala 1 500 g klasického krupicového cukru.

DSC_0204

DSC_0163

DSC_0158

DSC_1222

 

Potrebujeme

(asi 3-4 7dcl poháre)
3 kg jahôd – po očistení asi 2,7 kg
500g cukru extra od Dr.Oetker
cca 1500g krupicového cukru (podľa sladkosti jahdôd môže byť aj viac/menej)
2 PL úplne najemno nasekaného čerstvého rozmarínu

Postup:

Jahody očistíme a nakrájame na štvrťky do veľkého hrnca, rukami ich popučíme tak, aby vznikla kaša –  jahody pustia šťavu, no stále v nich zostanú aj väčšie kúsky. Pridáme cukor extra aj klasický krupicový cukor. Postavíme na mierny plameň a počkáme kým začne zmes vrieť, potom pridáme rozmarín najemno nasekaný. Ja som džem varila na malom plameni asi 30 minút, sem-tam pomiešala a keď sa na vrchu vytvorila pena, dala som ju preč.
Horúci džem nalejeme do čistých, najlepšie vysterilizovaných pohárov, poriadne uzatvoríme a necháme vychladnúť dole hlavou.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top