Moje ideálne jesenné menu – Hokkaidó polievka, rizoto z lesných hríbov a vanilkovo-kávová bábovka so slaným karamelom

jesenne recepty

Milujem dlhé letné a hlavne teplé večery a čerstvú zeleninu zo záhrady, ale jeseň má tiež svoje čaro. Aj keď je slnečná a teplá, no aj keď je upršaná a studená.
Pre mňa predstavuje jeseň zemité farby, ale aj nové chute, oranžové a zlaté farby listov, tekvíc a vlastne aj slnečných lúčov, ktoré majú teraz na jeseň tak trochu inú farbu ako tie letné.

Okrem všetkých vyššie spomenutých klišé vecí pre mňa jeseň predstavuje zmenu jedálneho lístka, jednak kvôli tomu, že sa menia sezónne suroviny, ale myslím, že je to aj zmenou klímy. Vtedy naše (alebo teda aspoň moje) telo dostane chuť na polievky a jedlá, ktoré potešia nielen žalúdok, ale aj dušu.

Presne podľa toho vzniklo aj nasledovné menu, ktoré som pripravila v spolupráci s firmou Henkel.
Tekvica, lesné hríby a na záver nejaký jednoduchý koláč patria medzi pokrmy, ktoré sa na našom rodinnom “jesennom” jedálničku vyskytujú pomerne často. No a radosť som si okrem toho urobila aj prípravou stola, aby to malo tú správnu atmosféru. Takže oranžová, hnedá a zlatá nesmeli chýbať. A to je aj nápad pre vás, ak si chcete spríjemniť rutinný nedeľný obed s rodinnou či priateľmi. Veď prečo, keď dekorujeme naše domácnosti na Veľkú noc či Vianoce, nemôžeme aj na jeseň, kedy vieme nájsť tie najkrajšie dekorácie práve v prírode?

Nebudem už tárať o dekoráciách, môžem radšej o jedle. Pripravila som si pre vás hokkaidó polievku s bazalkou a vlašskými orechmi, krémové rizoto s lesnými hríbmi a bábovku so štipkou kávy, škorice a so slaným karamelom.

Po prvýkrát som zdokumentovala aj niečo, čo na blogu ešte nebolo – umývanie riadu. Tentokrát s Purom Gold. Keďže v našom malom bytíku nemáme umývačku riadu – vy s úmývačkou môžete vyskúšať Somat Gold, ručné umývanie riadu je u nás na dennom poriadku a tak sa aj pri víkendovom varení snažím vyberať jedlá, pri ktorých nenarobím príliš veľa riadu. Presne také sú aj tie, ktoré som si pre vás dnes nachystala. A samozrejme recepty, ktoré nájdete nižšie !

01

05

04

09

07

10

13

Na jesenne menu potrebujeme:

Hokkaidó polievka s bazalkou a vlašskými orechmi
(4 porcie)
1kg hokkaidó tekvice ošúpanej a nakrájanej na kocky
1 l vývaru (zeleninového)
1 šalotka
200 ml smotany na šľahanie
2-3 pl čerstvo nasekaných bazalkových listov
1 čl mletého koriandu
olivový olej
soľ, korenie
vlašské orechy

Postup:
Tekvicu ošúpeme, vyberieme jadierka a nakrájame na menšie kocky. Najemno nasekáme aj šalotku. V hrnci na olivovom oleji šalotku opražíme, keď začne zlatnúť pridáme tekvicu. Necháme chvíľu pražiť, kým tekvica na niektorých stranách nezačne chytať hnedú farbu.
Potom prilejeme vývar – ak máte radšej hustejšiu polievku, pokojne dajte o 200-300 ml vývaru menej, pridáme soľ a korenie a varíme, kým tekvica nezmäkne. Keď je tekvica dostatočne mäkká (dá sa napichnúť na vidličku) pridáme nadrobno nasekanú čerstvú bazalku a polievku opatrne rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme smotanu na šľahanie,koriander a dochutíme podľa predstáv. Potom necháme ešte pár minút na miernom ohni variť.
Ja mám radšej polievku, ktorá je viac tekutá, no pokiaľ máte radšej hustejšiu, môžete ešte pridať nastrúhaný sladký zemiak, či dať o 200 ml vývaru menej.
Na posypanie si pripravíme vlašské orechy – asi hrsť orechov nasekáme na malé kúsky a na suchej panvici pár minút pražíme, uvoľní sa tak viac arómy a chuti. Opražené orechy dáme na každú porciu zvlášť. Môžeme ešte posypať nastrúhaným syrom alebo dochutiť troškou smotany.

Krémové rizoto z lesných hríbov
(4 porcie)
250g čerstvých lesných hríbov (pokiaľ použijete sušené, stačí okolo 100 g)
1 l vývaru
300-350g ryže na rizoto
rozmarín – asi 2-3 vetvičky
strúčik cesnaku
polovica čerstvej čili papričky (nemusí byť)
soľ, korenie
olivový olej
maslo
parmezán
1,5 dcl bieleho suchého vína

Postup:
Najskôr si pripravíme hríby – pokiaľ používate sušené, zalejte ich vriacou vodou, aby časť vody vsiakli a zvyšok použijeme do rizota spolu s vývarom.
Ja som použila kombináciu čerstvých aj sušených hríbov. Čerstvé nakrájame na menšie kúsky a spolu so strúčikom nasekaného cesnaku opražíme v hrnci na olivovom oleji. Po chvíľke pridáme aj čili papričku a polovicu nasekaného rozmarínu, soľ a korenie a vodou nasiaknuté sušené hríby (ak sme použili). Keď hríby pustia šťavu a tá sa začne odparovať, pridáme 300g ryže na rizoto (ak máte radi veľké porcie, pokojne použite o 50g viac), tú necháme chvíľku pražiť spolu s hríbmi a keď má priesvitnú farbu, pridáme 1,5 dcl bieleho vína, premiešame a necháme odpariť.
Keď sa začne víno strácať pridávame po naberačkách vývar – vždy tak, aby bola hladina tesne nad ryžou a keď sa do ryže vsiakne pridáme ďalšiu. Rizoto príliš nemiešame, len sem-tam po priliatí vývaru. Ak máme, použijeme aj vodu zo sušených hríbov. Vo fáze pridávania vývaru, pridáme aj druhú polovicu nasekaného rozmarínu.
Keď ryža napučí a rizoto sa robí cca 15 minút, ochutnáme nakoľko je ryža uvarená. Rizoto je najlepšie, keď je ryža ešte trošku tvrdá a má krémovú konzistenciu. Je možné, že trošku vývaru zostane, alebo bude treba pridať trochu viac (závisí to aj od druhu ryže, ktorú použijete).
Po odstavení z plameňa pridáme kúsok masla a nastrúhame asi 40g parmezánu. Rýchlo premiešame a na pár minú prikryjeme pokrievkou. Potom môžeme podávať !

Bábovka so štipkou kávy, škorice a slaným karamelom
250g masla
340g krupicového cukru
1 kypriaci prášok
6 vajec
200ml kyslej smotany
370g hladkej múky
1 dcl kávy
2 pl kakaa
štipka škorice

Slaný karamel:200ml smotany na šľahanie
1 hrnček krupicového cukru
6 pl vody ( alebo 3 pl vody a 3 pl kávy)
1 čl morskej soli

Postup:Predhrejeme si rúru na 175°C a poriadne vymastíme a múkou vysypeme formu na bábovku.
Mixérom vyšľaháme maslo a cukor do bielej peny. Postupne po jednom pridáme vajíčka – bielka a žĺtka neoddeľujeme. Potom pomaly zašľaháme aj kyslú smotanu.
Do zmesi pridáme suché ingrediencie – múku a kypriaci prášok. Zmes mixérom vymiešame tak, aby v nej neboli nijaké hrudky a následne rozdelíme na polovicu.
Do druhej polovice pridáme kakao, kávu a škoricu a poriadne premiešame.
Cesto striedavo nalievame do vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku. Keď máme obe cestá naliate, ešte ich vidličkou premiešame, aby sme vytvorili mramorový efekt.
Bábovku pečieme asi 45 minút, a po 30 minútach kontrolujeme špajľou. Ak je po pichnutí suchá, bábovka je hotová.
Po vybratí z rúry ju necháme pár minút odpočinúť, no ešte teplú vyklopíme na tanier.
Karamelová poleva:
V hrnci zmiešame cukor a vodu, postavíme na mierny plameň a bez miešania necháme bublať až kým zmes nemá bledohnedú až hnedú farbu. Dáme preč z plameňa a potom veľmi pomaly, no za rýchleho miešania prilievame šľahačku – najskôr bude zmes bublať, keď sa šľahačkou trochu schladí prestane a zhustne. Nakoniec pridáme 1/2 – 1 čajovú lyžičku morskej soli. Dobre je použiť väčší hrniec a kuchynskú chňapku aj na ruku, ktorou budete miešať, aby vás nepopália para, ktorá z karamelu pôjde.
Vychladnutý karamel dáme na bábovku a dáme na pár minút zachladiť do chladničky. Zvyšok
karamelovej polevy môžete preliať do pohárika a skladovať v chladničke aj niekoľko týždňov.
Hotovo!

 

1 Comment

  1. Katka
    2. októbra 2015

    Vypadá to skvěle! Krásné fotky :).

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top