Jedlé darčeky – Vanilka

domaca vanilkova esencia

Dnes mám pre vás ešte posledné nápady, ako rýchlo vyrobiť milý darček pre niekoho, kto sa rád vyskytuje v kuchyni alebo varí. Napriek tomu, že ide len o maličkosti, myslím, že potešia. Napríklad ako menší darček ku kuchárskej knihe. Dnes teda rýchly návod na to, ako vyrobiť domácu vanilkovú esenciu a biely a trstinový vanilkový cukor.

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

Domáca vanilková esencia a domáci vanilkový cukor

Potrebujeme:

  • vanilkové lusky – napr. od Dr.Oetkera
  • vodku
  • krupicový a trstinový cukor

Vanilková esencia:
Vanilkové lusky prerežeme po dĺžke na polovicu. Dáme do fľaštičky alebo pohárika a zalejeme vodkou – super rýchle a super jednoduché. Pre silnejšiu arómu použite aspoň 2-3 lusky (cca do 3 deci vodky). Jedinou nevýhodou je, že esencia by mala aspoň mesiac- až 6 týždňov postáť, kým bude dostatočne aromatická. V tomto prípade je teda lepšie urobiť ju mesiac dopredu, ale myslím, že pokiaľ ju niekomu darujete čerstvo zarobenú nevadí, aspoň bude môcť sledovať, ako pomaly mení farbu a dozrieva :).

Domáci biely a trstinový vanilkový cukor
Na výrobu tohto cukru je najlepšie použiť tyčový mixér s nádobou. Do nádoby si dáme množstvo bieleho alebo trstinového cukru, ktoré potrebujeme. Je lepšie ho robiť po menších dávkach. Pridáme tam aj vanilkový lusk – ten ako pri esencii rozrežeme na polovicu. Následne nožom vyberieme semiačka a dáme ich k cukru. Taktiež tam môžeme dať nahrubo nakrájaný prázdny lusk. Všetko poriadne premelieme, krupicový cukor bude mať jemnejšiu konzistenciu a semiačka s luskom sa do neho poriadne zamiešajú. Pokiaľ v ňom však nechcete väčšie kúsky, pomeľte spolu s cukrom len semiačka a celý lusk môžete dať do nádobky s cukrom nepomletý.

PS. pokiaľ vám pri pečení používate vanilkové lusky, resp. semiačka, prázdne lusky pokojne pravidelne dopĺňajte k esencii alebo domácemu vanilkovému cukru.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top