Čučoriedkové muffiny so škoricovou posýpkou

cucoriedkove muffiny

Mávate v mrazničke zásoby ovocia? Ja sem-tam kupujem aj mrazené, najmä v zimných mesiacoch, no teraz mám ešte zásoby lesných čučoriedok, ktoré padli na úrodnú pôdu pri týchto muffinoch. Sú jedoduché, rýchle a dobré aj na druhý alebo tretí deň od upečenia, čiže perfektné víkednové raňajky alebo desiata.

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

Čučoriedkové muffiny s posýpkou

(množstvo – 12, čas prípravy cca 20 minút, plus pečenie)
Potrebujeme:
300g hladkej múky
150g krupicového cukru plus 1 vanilkový cukor Dr.Oetker
1 kypriaci prášok Dr.Oetker
2 vajíčka
70g masla
200ml mlieka
1 zlatý klas s prírodnou vanilkou Dr.Oetker
200g čučoriedok
Posýpka:
1 škoricový cukor Dr.Oetker
2 pl studeného masla
50g hrubej múky
50g krupicového cukru
Postup:
Mixérom vymiešame maslo s cukrom. Potom pridáme vajíčka a polovicu (100 ml) mlieka. Postupne primiešavame zmes múky, kypriaceho prášku a zlatého klasu – ten cesto zjemní. Nakoniec pridáme po troche zvyšné mlieko – možno nebude potrebné pridať ani celých zvyšných 100ml (cesto by malo byť hladké, no nie tekuté).
Po vymiešaní ešte do cesta jemne zapracujeme čučoriedky.
Cesto dáme pomocou polievkových lyžíc alebo naberačky na zmrzlinu do pripraveného plechu na muffiny s košíčkami, plníme ich približne do 3/4. Z tejto dávky vyjde približne 12 muffinov.
Posýpku si pripravíme zmiešaním masla cukru a hrubej múky – posýpka by mala byť drobivá ako mokrý piesok, takže tomu prispôsobíme množstvo krupicového cukru a múky. Najlepšie sa posýpku vypracujeme rukami.
Muffiny posypeme posýpkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170°C. Pečieme približne 20 minút – kým nie sú muffin na povrchu zlaté a po pichnutí je šplajdla čistá.
Časť muffinov môžeme nechať bez posýpky a pripraviť na ne napríklad rozvar z čučoriedok, vody, cukru a lyžice zlatého klasu.

1 Comment

  1. Simona B
    25. októbra 2016

    vyzeraju nádherne ..určite vyskúšam 🙂
    LovelyBaking

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top