Krémové kura s parmezánom a omáčkou so sušenými paradajkami

kura s parmezanovou omackou
Čaute priatelia!
Aj vy máte taký uvarený mozog ako ja? Úprimne, čudovala by som sa, ak niekto nemá. Mne ako človeku, ktorý miluje (MILUJE!!!) teplo to zas až tak nevadí, no po rokoch odmietania som sa aj ja stala osobou, ktorá vlastní ventilátor. V byte pod strechou a francúzskymi oknami to raz muselo prísť.  Teplo ma však zatiaľ neodrádza od varenia – na jednej strane ani nemôže, lebo je to z časti mojou robotu, a na druhej strane sa to podľa mňa pri sporáku dá celkom prežiť, keďže som vytrénovaná ešte z čias práce v pekárni :).
Dnes mám pre vás recept, ktorý som pripravovala včera na obed. Môj najmilší je momentálne doma, tak aspoň tento týždeň nemusím rozmýšľať nad tým, čo navarím, tak aby to bolo aspoň na dva dni a aby to bolo prenosné do práce. A najlepšie je, že jeme čerstvé (a nie zohrievané) jedlo! Jej!
No a keďže už je to leto, a v meste sú talianske trhy, spravila som kuriatko v smotanovej omáčke s parmezánom, sušenými paradajkami a špenátom. Bolo perfektné! až tak, že som spodok pekáča po obede vytierala s pečivom, až kým som nemala pocit totálne plného žalúdka. Prečo nie.
Ako príloha mali byť cestoviny, ale keďže sme mali cestovín (až) na jednu porciu, vyhrala to ryža s gaštanmi. Nesťažovali sme si. Inak príprava je super rýchla, veľmi sa nenarobíte a výsledok stojí naozaj za to :).

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

 

Krémové kura s parmezánom a omáčkou so sušenými paradajkami

Potrebujeme:
4 porcie, čas prípravy cca 1,5 hod

600 g kuraťa – buď pŕs alebo stehien – podľa toho, čo máte radšej 🙂
1 téglik smotany na šľahanie
2 veľké strúčiky cesnaku
100 g sušených paradajok
80 g listového špenátu
soľ, čierne korenie
olivový olej
100 g parmezánu
hrsť čerstvej bazalky

hrnček ryže
soľ, olivový olej
100 g gaštanov (prípadne orieškov – mandlí alebo vlašských)

Postup:

Cesnak nasekáme najemno. Na panvicu – najlepšie takú, ktorú potom viete dať do rúry, dáme olivový olej, na miernom plameni opečieme cesnak – tak aby chytil len jemnú zlatú farbu, dáme pozor, aby sa nespálil. Cesnak ochutí olivový olej, na ktorom následne zo všetkých strán opečieme kuriatko. To potom dáme bokom.

K cesnaku pridáme nakrájané sušené paradajky, a približne 1,5 dcl vody – namiesto vývaru. Tým, že sme na panvici opiekli kura, vývar v podstate nie je potrebný, omáčka nasiakne chute z kuriatka. Pridáme aj smotanu, bazalku a 2/3 nastrúhaného parmezánu, necháme povariť pár minút.Potom do omáčky pridáme listový špenát, necháme ho kým sa zaparí a pridáme aj kuriatko. Všetko na miernom plameni prevaríme približne 10 minút.

Odstavíme, posypeme a zvyšným parmezánom a dáme zapiecť do rúry pri 200 °C približne 10-20 minút – do zlatej farby.
Za ten čas pripravíme ryžu – najlepšie tak, ako ste zvyknutí pripravovať. Ja ju najskôr opražím na olivovom oleji, osolím a zalejem 1 a 3/4 hrnčekom studenej vody. Na miernom plameni varím prikryté približne 15-20 minút. V prípade potreby dolejem vodu a dávam pozor, aby nevykypela.
Nakoniec na vrch nasypeme uvarené gaštany a trošku bazalky. V prípade, že gaštany v tomto období nezoženiete, ryža bude perfektná napríklad s mandľami alebo vlašskými orechmi.

Scroll to top