Vianočné polienko s vanilkovým mascarpone krémom a amarettom

Neverím, že som si tento rok našla čas na pečenie vianočného polienka. Chystala som sa na to už niekoľko rokov, ale nikdy nejako nebola príležitosť alebo nezostal čas… V nedeľu ráno, kedy je ten správny čas na pečenie, som si ale sadla za počítač, pozrela youtube, aby som presne vedela čo robím a začala piecť. Nikdy sme neboli „roládová“ rodina, takže nejaké to video vzdelávanie pred pečením muselo byť, keďže som roládu vo svojom živote robila asi len dvakrát.  Prekvapivo ide o celkom jednoduchý proces a polienko máte za dve hodinky hotové – aj s pečením, chladnutím a krémom a čokoládovou polevou…všetkým!
A najlepšie na ňom, okrem toho že chutí perfektne, je to ako krásne vianočne vyzerá.

chocolate_cake
chocolate_cake
chocolate_cake
chocolate_cake
chocolate_cake
chocolate_cake
chocolate_cake
Vianočné polienko s marcarpone krémom

Potrebujeme:
(plech cca 25x28cm)

korpus
3 vajcia
80 g hladkej múky
70 g krupicového cukru
20 g holandskéhoho kakaa
3/4 čl kypriaceho prášku

krém
250 g mascarpone
3 kopcovité pl práškového cukru 
3 čl Vanilkovej pasty Bourbon

čoko ganache:
100 g tmavej čokolády
110 g smotany na šľahanie
+ amaretto na potretie korpusu

Postup:

Rúru predhrejeme na 175 °C.
Bielky a žĺtky oddelíme. Do žĺtkov dáme lyžicu cukru. Bielky začneme šľahať a postupne do nich zašľahávame cukor, kým nie je sneh lesklý a tuhý.
Žĺtky vyšľaháme s lyžicou cukru do bledej peny a opatrne ich primiešame k bielkom. Cez sitko k bielkom prisypeme aj múku, kakao a kypriaci prášok. Všetko opatrne premiešame, kým v ceste nie sú žiadne hrudky.
Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Cesto rovnomerne rozprestrieme a dáme piecť na 12 minút.
Kým sa korpus pečie, nachystáme si čistý papier na pečenie alebo utierku. Poprášime ju práškovým cukrom. Korpus hneď po upečení preklopíme na poprášenú utierku. Zo spodnej strany stiahneme papier na pečenie a aj túto stranu poprášime práškovým cukrom. Utierku spolu s korpusom zrolujeme a necháme vychladnúť. Práškový cukor zabráni, tomu, aby sa korpus na utierku prilepil.
Kým korpus chladne, pripravíme si čokoládovú polevu. Čokoládu nasekáme na menšie kúsky. Šľahačku zohrejeme a čokoládu zalejeme, necháme roztopiť a vychladnúť na izbovú teplotu.
Na krém zmiešame mascarpone s práškovým cukrom a vanilkovým bourbonom. Množstvo cukru môžeme upraviť podľa vlastnej chuti.
Vychladnutý korpus rozlojueme. Potrieme ho amarettom a potom krémom z mascarpone. Opatrne zrolujeme a dáme na pol hodinu do chladničky. Po pol hodine vytiahneme a na jednej strane pozdĺžne režeme. Polienko dáme na tácku, na ktorej budem servírovať. Odkrojenú časť krémom prilepíme dáme k jednej pozdĺžnej strane. Polienko polejeme čokoládovou polevou a dáme zachladiť. Keď poleva trochu zatuhne, môžeme nožom nakresliť na čokoládu štruktúru dreva. Nakoniec ozdobíme brusnicami a práškovým cukrom.
*recept vznikol v spolupráci s Dr.Oetkerom, všetky názory a recept sú však moje :).
Scroll to top