Čokoládový koláč s cviklou

cviklovy kolac

Dnes som pre vás mala pôvodne nachystaný iný recept, ale mám „náladu“ na tento čoko koláč od Jamieho, ktorý sme piekli asi pred mesiacom a dnes mám naň obrochskú chuť. Škoda, že doma nemám ani čokoládu, ani cviklu.
Teraz k samotnému receptu – koláčik má podobnú konzistenciu ako brownie, vďaka cvikle je vo vnútry vlhký. Nebojte sa, chuť cvikle nie je takmer vôbec cítiť. Ak koláč ochutná niekto, kto nevie, že tam cvikla je, pravdepodobne to ani nezbadá, no musím povedať, že podľa mňa ju trošku cítiť a s horkou čokoládou tvorí dokonalú dvojicu. Ako som už vyššie spomenula, recept je od Jamieho Olivera, nájdete ho na jeho webovej stránke (okrem iného aj voľa ďalších sladkostí a super receptov, tak šup šup, treba poobzerať, čo tam nájdete).

DSC_1235
DSC_1237
DSC_1217
DSC_1211

Potrebujeme :
200g kvalitnej tmavej čokolády
250g cvikle –  uvarenej
4 vajcia
150g hnedého cukru
120 g mandlí
1/2 kypriaceho prášku
1 PL kakaa

Postup:
Oddelíme si bielka a žĺtka. Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme rozmixovanú cviklu. Postupne do zmesi pridáme aj mandle, kypriaci prášok a kakao.
Čokoládu si rozpustíme nad vondnou parou a pridáme do vzniknutej zmesi.
Nakoniec vyšľaháme bielka, ktoré postupne zamiešame do čokoládového cesta.
Zmes nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom cca 25 cm a pečieme na 170°C asi 50-60 minút a priebežne kontorlujeme. Koláč je aj po upečení trošku vlhký.
Vychladnutý koláč vybereme z tortovej formy a môžeme pokvapkať roztopenou čokoládou alebo posypať kakaom.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top