Cestoviny plnené mascarpone a bazalkou s domácou rajčinovou omáčkou

zapekane cestoviny s mascarpone

Po Vianociach som dostala obrovský útlm. Nechcelo sami nič, variť, piecť, pracovať, písať diplomovku, fotiť. Ani veci, ktoré mi inak robia radosť ma ani trochu nezaujímali. Stále neviem prečo, ale asi pravdepodobne kvôli tomu, že v decembri som sa ani na chvíľu nezastavila, boli cateringy, boli objednávky, boli Vianoce a skúšky a ja ani neviem ako december ubehol. Každý rok si hovorím, že by som si december chcela vychutnať, mať vianočnú náladu a užívať si veci okolo, ale mám pocit , že december je pre všetkých úplný opak a totálny chaos. A v januári sa zas neviem rozbehnúť. Možno február bude lepší, bude viac slniečka a dlhších dní.
Recept, ktorý pre vás mám je ešte z leta. Áno nefotila a nevarila som nič iné, respektíve ak aj áno, tak sivé oblaky a byt na prvom poschodí mi znemožnili čokoľvek odfotiť. Preto sa neskutočne teším na jar a leto, kedy budú dni dlhšie a veselšie.

Z leta sú aj tieto cestoviny s omáčkou z domácich rajčín a čerstvou bazalkou. Dnes by som namiesto čerstvých použila konzervu lúpaných, je podľa mňa tiež dobrá. A čerstvú bazalku mám dom takmer vždy, aby som mala čo chrúmať pri večeri. Niekedy si položím kvetináč na stôl a pomaly k hrianke objem polovicu lístkov. Ale keďže je to moje potešenie, vôbec mi to nevadí.

 

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

Cestoviny s mascarpone, bazalkou a domácou rajčinovou omáčkou

Potrebujeme:

(cca 2 porcie)
cestoviny – conchiglie – veľké „mušličky“ (množstvo odhadom podľa veľkosti zapekacej misky, ktorú máte)
mascarpone 300g (poslúži aj riccota alebo nátierkové maslo, plnka bude ale mať trošku inú chuť)
parmezán
3-4 strúčiky cesnaku
1 cibuľka
500g rajčín
1 stopka stopkového zeleru
2 mrkvy
hrsť čerstvých bazalkových lístkov
muškátový oriešok
1 PL trstinového cukru
soľ, korenie
bobkový list
olivový olej

Postup:

  • Pripravíme si rajčinovú omáčku – na každej z rajčín urobíme zo spodnej strany nožom krížik a dáme na minútu od vriacej vody. Pokiaľ použijete cherry rajčiny, malo by im stačiť okolo 30 sekúnd, naopak pri väčších rajčinách okolo minúty a pol. Rajčiny z vriacej vody preložíme do studenej (môžeme do nej dať aj pár kociek ľadu). Po pár sekundách sa rajčiny schladia a môžeme ich začať šúpať,  dáme pozor aby sme sa nepopálili. Ošúpané rajčiny nakrájame na malé kúsky. Pre ušetrenie času môžete použiť aj lúpané rajčiny v konzerve.
  • Na panvici opražíme najemno nakrájanú cibuľku. Keď je cibuľka zlatá, pridáme na veľmi malé kocky nakrájaný zeler a mrkvu (ak nechcete kúsky mrkvy, môžete ju aj nastrúhať) a necháme podusiť kým nezmäknú. Potom pridáme rajčiny , bobkový list a podejeme asi 200 ml vody. Necháme bublať, kým omáčka trošku nezhustne. Potom pridáme dva pretlačené strúčiky cesnaku, nastrúhame trošku muškátového oriešku, soli, korenia a pokiaľ sú rajčiny kyslé pridáme podľa chuti aj trstinový cukor. Ak sa voda vyparila, podlejeme omáčku opäť trochou vody a necháme variť aspoň 30 minút, občas premiešame.
  • Cestoviny uvaríme, scedíme a pokvapkáme troškou oleja, premiešame a necháme trošku vychladnúť. Vďaka oleju sa nezlepia k sebe.
  • Zatiaľ si pripravíme plnku – mascarpone rozmiešame a dochutíme jedným strúčikom cesnaku, najemno nasekanou čerstvou bazalkou a asi 2 polievkovými lyžicami nastrúhaného parmezánu. Pridáme soľ a korenie podľa chuti.
  • Cestoviny naplníme plnkou, poukladáme do zapekacej misky a pomedzi ešte dáme zopár lístkov čerstvej bazalky. Zalejeme rajčinovou omáčkou a posypeme nastrúhaným parmezánom a môžeme aj čerstvo pomletým čiernym korením.
  • Pečieme na 170°C asi pol hodinu, alebo kým syr na povrchu nemá zlatú farbu.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top