Hruškový tart s extra vanilkou

hruskovy tart
Čo hovoríte na extra vanilku? Ja som vanilku milovala od malička, vanilkovú zmrzlinu, puding…keď sa nad tým teraz zamyslím, nie som si istá, koľko tieto veci mali spoločné s vanilkou, najmä vtedy keď som vyrastala, ale nevadí. Vanilku milujem dodnes. Robím si domácu vanilkovú esenciu a rada skúšam nové vanilkové veci. A teraz neverím, koľkokrát som bola schopná napísať slovo vanilka v posledných štyroch riadkoch. Nevadí. Vanilka.
Keďže som sa v minulom recepte rozrečnila o jeseni, dnes to nebude inak. Dnes som skoro zamrzla a skoro ma odfúklo pri záchrane igelitu, ktorým prikrývame stoličky. Som zvedavá, čo ma čaká zajtra. Nebola to však až taká tragédia, keďže vnútri rozvoniaval čerstvo upečený koláč. Vtedy je všetko lepšie. Teraz však musím rýchlo vymyslieť, čo na seba, aby ma opäť nedofúklo a aby som nezamrzla, pretože sa musím presunúť z miesta A do miesta B a potom do miesta C a D. A to je vlastne jedno. Vy si zatiaľ pozrite recept, ktorý vznikol v spolupráci s Dr.Oetkerom, zostaňte dnes radšej doma a upečte si nejakú dobrotu.

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

Hruškový tart s extra vanilkou

(forma 26cm, čas prípravy cca 30 minút, plus pečenie a chladnutie)
Potrebujeme:
Cesto:
90g masla
5 pl mlieka
180g múky
30g práškového cukru
Plnka:
3 stredne veľké hrušky
30g masla
5 pl hnedého cukru
1 čl vanilkovej esencie Extra bourbon vanilka Dr.Oetker
krém:
2 vajíčka
180ml smotany na šľahanie
180ml mlieka
1 zlatý klas s prírodnou vanilkou Dr.Oetker
4 pl práškového cukru a 1 vanilkový cukor Dr.Oetker
 1 vanilkový struk Dr.oetker
Vrch koláča:
2 hrušky – nakrájané na plátky
½ škoricového cukru na posypanie
Postup:
Maslo nakrájame na kocky, pridáme múku, práškový cukor a mlieko. Rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme aspoň na hodinku do chladničky. Za ten čas si ošúpeme hrušky, nahrubo ich nastrúhame a spolu s maslom, hnedým cukrom a vanilkovou esenciou pár minút podusíme. Hrušky pustia šťavu a zmäknú.
V miske zmiešame vajíčka, 180ml šľahačky a 180ml mlieka. Pridáme cukor, zlatý klas a semienka vanilkového struku.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm. Navinieme na valček a preložíme do formy na tart. Okraje obrežeme, stred popicháme vidličkou a dáme predpiecť približne na 15 minút. Ak máme možnosť, zasypeme keramickými kamienkami alebo fazuľkami, no nie je to nutnosť.

Na predpečený korpus rovnomerne rozprestrieme skaramelizované strúhané hrušky (snažíme sa ich naberať z hrnca bez šťavy, ktorú pustili, tú použijeme neskôr). Na hrušky vylejeme pripravený krém a dáme piecť na 170°C približne na pol hodinku – kým povrch nezatuhne. Po tomto čase koláč z rúry vyberieme a poukladáme naň do kruhu plátky zvyšných dvoch hrušiek a posypeme troškou škoricového cukru, ktorý v rúre skaramelizuje. Koláč vrátime na dopečenie približne na pol hodinu. Po vybratí ešte potrieme hruškovou šťavou – ktorá nám zostala zo strúhaných hrušiek, alebo použijeme domáci džem rozriedený trošku vody. Tart necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom ešte hodinku v chladničke.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top