Makový koláč zo špaldovej múky

makovy kolac

Máte radi makové koláče ? Ja ich milujem. Vlastne musím sa priznať, že milujem takmer všetko makové, od závinu až po makovú zmrzlinu. Tento koláč je teda mojou srdcovkou, pretože je naozaj extra makový a štipka škorice iba podčiarkuje jeho výbornú chuť. Ak máte chuť na trošičku zdravšiu variantu, použite špaldovú múku na cesto, tak ako je napísané v recepte, no nie je to nutnosť, klasická hladká múka poslúži rovnako dobre. A teraz šup šup pozrieť do špajkzy či máte mak, aby bol koláč na večeru už hotový 😉

DSC_0497

DSC_0468DSC_0480DSC_0492DSC_0517

Potrebujeme:
štvorcová forma 26×26 cm alebo okrúhla

Cesto :
525 g špaldovej múky (alebo hladkej)
115 g krupicového cukru, napr. SweetFamily
1 kypriaci prášok
3 žĺtka
300 ml kyslej smotany/jogurtu

Plnka :
1/2 kg mletého maku
3 PL medu
3 bielka
250 – 300 ml teplého mlieka
180 g práškového cukru, napr. SweetFamily
1 vanilkový cukor
1 ČL škorice

Postup:

Cesto – zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, žĺtka (bielka odložíme do plnky) a kyslú smotanu. Smotanu pridávame postupne, podľa toho akej je konzistencie. Vypracujeme hladké cesto. Pokiaľ sa trošku lepí, pridáme múku, ak by bolo suché pridáme ešte 1 PL smotany alebo mlieka. Cesto necháme v chladničke oddýchnuť aspoň hodinku.
Plnka – mlieko zohrejeme, zmiešame dokopy mak, cukor, škoricu, postupne prilievame mlieko. Plnka by mala mať polotekutú konzistenciu. Nakoniec primiešame 3 PL medu a bielka – ak chcete, aby bola plnka viac nadýchaná, môžete z nich urobiť sneh, ale nie je to nutné. Cesto si rozdelíme na 2/3 a 1/3. 2/3 cesta vyvaľkáme a vyložíme ním vymastenú a vysypanú formu (pre istotu, ale nemalo by sa prilepiť). Dobrou pomôckou je vyvaľkané cesto navinúť na valček a preniesť do formy tak, aby zakrývalo spodok a aj kraje formy. Plnku nalejeme na cesto. Zvyšnú 1/3 môžeme vyvaľkať a prikryť ňou plnku a následne položiť aj kraje cesta na plnku, alebo tak ako som to urobila ja – po vyliatí plnky na cesto, som kraje položila na plnku a zo zvyšnej 1/3 povykrajovala srdiečka, ktoré som vedľa seba poukladala a vytvorila tak pekný vzor na vrchu koláčika. Potrieme vajcom a pečieme na 175°C asi 20-25 minút, kým nie je koláčik zlatej farby. Ak sa bojíte, že bude zospodu surový, môžete ešte chvíľu piecť prikrytý alobalom. Hotovo!

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top