Grilovaný hermelín s ostro-sladkou omáčkou z drobného ovocia

hermelin

Opäť mám pre vás hermelín, a opäť na iný spôsob :). Pre mňa je grilovaný alebo pečený herlemín jedlo, ktore je síce na prvý pohľad stále rovnaké, no na druhej strane vždy iné. Stačí urobiť omáčku alebo prílohu, sladkú, alebo slanú a hneď je z toho niečo iné ako naposledy. My sme tento týždeň mali chuť na kombináciu sladkého a slaného, takže som hermelín ugrilovala a urobila omáčku z drobného ovocia – jahôd a černíc a trošku čili papričky pre zvýraznenie chuti, verím, že výborne by boli aj ríbezle. A samozrejme, pre mňa nesmú chuýbať vlašské orechy, ktoré si k hermelínu jednoducho neviem odpustiť :).

Čo sa týka hermelínu, nemala som zatiaľ skúsenosť so zlým hermelínom, ktorý by sa počas grilovania roztekal, alebo naopak bol by po ugrilovaní tuhý. Napriek tomu sa mi dobre osvedčil Sedlčanský hermelín, takže ten som v tomto recepte použila opäť. A príloha ? Ja mám rada hrianku, ktorú si môžem to roztečeného syru a omáčky namáčať, ale aj opekané zemiaky či čerstvá zeleninka sú naozaj super.

DSC_0388DSC_0371

Potrebujeme:
(2 porcie)

2 hermelíny (napr. Sedlčanský hermelín na gril)
olivový olej
soľ, korenie

hrsť nakrájaných jahôd
hrsť nakrájaných černíc
polovica čerstvej čili papričky (s jadierkami alebo bez)
bazalka alebo rozamrín
hrsť vlašských orechov
pol pohára vody
1 pl hnedého alebo krupicového cukru

Postup:
Najprv si pripravíme omáčku na hermelín – ovocie umyjeme, očistíme a nakrájame na drobné kúsky. Dáme do malého hrnca spolu s vodou a cukrom. Necháme prevrieť a pridáme najemno nasekanú čili papričku a ešte chvíľku povaríme na malom plameni. Môžeme pridať aj najemno nasekanú bazalku alebo rozmarín. Zmes odstavíme a pridáme vlašské orechy. Premiešame a necháme chvíľu odstáť.
Za ten čas si pripravíme hermelín. Ten jednoducho potreieme z oboch strán olivovým olejom, osolíme a okoreníme a ogrilujeme na rozpálnej panvici.
Podávame s omáčkou, môžeme aj s čerstvým ovocím a hriankami.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top