Bezlepková mandľová torta s citrónom a krémom z nátierkového masla

mandlova torta

Nie som človek, ktorý má často chuť na sladké. Práve naopak, keď mám na niečo chuť, je to väčšinou slané jedlo. Mnohokrát nie príliš zdravé. Napríklad oškvarkové pagáče, slaninkové quiche a syr. Akýkoľvek. Nie vždy je to však so mnou také tragické, práve naopak, často mám chuť aj na zdravé veci, milujem hnedú ryžu, quinou, tofu, k tomu cviklu, avokádo, rajčiny. Veľa rajčín, tie dokážem teraz v lete jesť na tony a to doslova. Keby sa niekto spýtal, čo v lete potrebujem ku šťastiu, boli by to rajčiny, poriadne domáce rajčiny, sladké a šťavnaté.

Nebudem už ale písať o slaných veciach a zelenine, keď mám pre vás nachystanú tortu. Aj na tortu mám niekedy chuť. Väčšinou na red velvet, ten milujem najviac. Alebo potom na tortu, ktorá je svieža a hlavne nie ťažká na žalúdok. Najlepšie keď je v nej cítiť citrónovú kôru a šťavu, lebo to by som dala snáď do všetkého. Presne taká bola táto mandľová torta. Keď som ju skúšala a naliala cesto na korpus do formy, nebola som dvakrát presvedčená, ako sa podarí. Predsalen, keď pečiem s múkou viem čo očakávať, ako sa bude korpus správať. Tu nie je múky ani štipka, iba mleté mandle, ak chcete pridajte aj kokos, viem si predstaviť, že by chutila takisto parádne, ak nie lepšie. A na moje prekvapenie, korpus bol perfektný. Upiekol sa rovnomerne a po vychladnutí sa krásne dal prekrojiť. A chutil. Výborne. Nie príliš sladko, so štipkou citróna a hlavne nebol suchý, lebo také ja rada nemám. A teraz recept, aj na krém samozrejme.







Potrebujeme:

Korpus
(forma s priemerom 18cm)
4 vajcia
1/2 škrobového kypriaceho prášku napr. Dr.Oetker, ktorý je bez obsahu lepku
160g mletých mandlí
1 citrón – kôra aj šťava
85g trstinového cukru
1 vanilkový cukor

Krém
cca 350g smotanového nátierkového masla
1 vanilkový lusk Dr.Oetker
4 pl medu
práškový cukor (podľa chuti)
štipka škorice (ak chcete)
citrónová kôra

Postup:
Predohrejeme si rúru na 175°C a vymastíme a vysypeme tortovú formu s priemerom 18cm.
Klasicky vyšľaháme žĺtka s cukrom do bledej peny. Pridáme postupne kypriaci prášok a mandle, nezabudneme na citrón – kôru aj šťavu. Nakoniec jemne zapracujeme vyšľahané bielka. Zmes nalejeme do formy a pečieme asi 45 minút. Zhruba po 30 minútach korpus kontrolujeme, ak by sa z vrchnej časti pripekal a v nútri bol ešte surový iba ho prikryjeme alobalom. Keď je korpus hotový, je z vnútra ešte trošku vlhký, ale na špajlu by sa vám nemalo aj tak nič nalepiť.
Korpus prerežeme 1x, naplníme z vnútra polovicou krému a druhú polovicu dáme na vrch. Nakoniec už len ozdobiť obľúbeným ovocím a pred podávaním ešte vychladiť pár hodín v chladničke.

Krém:
Nátierkové maslo dáme do väčšej misy. Pridáme citrónovú kôru, vanilku, med a škoricu. Zamiešame a potom podľa chuti pridáme ešte práškový cukor (alebo viac medu). Ja mám radšej menej sladký krém, preto je na vás koľko cukru do neho ešte pridáte.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top