Koláčiky z krehkého a lístkového cesta s drobným ovocím

kolace

V lete nikto nechce stáť dlho pred sporákom, respektíve rúrou. V lete sa chodí na pikniky, prechádzky, ľadovú kávu a kúpaliská (na pikniku som nebola a ani na kúpalisku, ale to bude tým, že nemám rada verejné bazény a na piknik jednoducho nevydal čas, alebo bolo naozaj, naozaj teplo. Ale myslím, že aj na jeseň ešte bude nejaká príležitosť). Každopádne, drobné lesné ovocie je ešte stále v sezóne a ja mám pre vás niekoľko rýchlych receptov na leto/skorú jeseň, kedy je ešte čas na to, aby sme ho trávili vonku a nie doma v kuchyni. Teda aj tam, ale len chvíľu. Tieto recepty vznikli v spolupráci s Považským cukrom, myslím, že sú jedoduché, rýchle a celkom svieže, takže ešte stále je ten správny čas na ich prípravu !

Recepty sú nižšie a okrem toho je tam aj asi milión fotiek, tak ak chcete, klikajte ! 🙂

Malinovo – Jahodový tart s rozmarínom z krehkého cesta 
2 stredné alebo jeden väčší tart

Krehké cesto:
260 g hladkej múky
30 g SweetFamily stevi cukru
1/2 kypriaceho prášku
2 žĺtka
150 ml kyslej smotany

Plnka:
nakrájané jahody, maliny – približne 300g-400g  posypané SweetFamily trstinovým cukrom 2 vetvičky rozmarínu

Postup:
V miske zmiešame suché ingrediencie na krehké cesto a pomaly pridáme aj mokré – zamiešame žĺtka a smotanu a vypracujeme hladké cesto. Ak sa drolí pridáme trošku smotany, ak lepí pridáme trošku múky. Odložíme ho do chladničky aspoň na dve hodiny. Vychladnuté cesto vyvaľkáme na kruh. Do stredu dáme ovocie a posypeme najemno nasekaným rozmarínom a trstinovým cukrom. Cukru dáme podľa chuti ovocia – ak je sladké, netreba ho veľa. Ovocie poukladáme na cesto tak aby po obvode zostalo cca 5 cm volných, ktoré následne preklopíme cez ovocie a dosiahneme tak, že šťava, ktorú v rúre ovocie pustí nám nevytečie, no v strede zostane ovocie odokryté . Okraje ešte potrieme vajíčkom, aby sa pekne leskli. Pečieme v rúre na 175°C kým nie sú okraje krásne zlaté. Potom je tento jednoduchý, letný tart hotový ! Podávať ho môžete len tak, s čerstvým ovocím alebo kyslou smotanou.

Košíčky z krehkého cesta s gréckym jogurtom a čučoriedkami 
cca menších 10 košíčkov

Krehké cesto:
260 g hladkej múky
30 g SweetFamily práškový cukor
1 čl kypriaci prášok
1 žĺtko
150 ml kyslej smotany

Plnka:
veľký kelýmok gréckeho jogurtu (cca 400ml)
2-3 pl SweetFamily stevi cukor
1 vanilkový lusk (nemusí byť)
250g čerstvých čučoriedok
1/3 balenia SweetFamily 1-2-3 Rote Grütze

Postup:
Z ingrediencí vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme oddýchnuť v chladničke aspoň 2 hodiny alebo cez noc. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi 0.5 -1 cm. Okrúhlym vykrajovátkom alebo pohárom povykrajujeme kruhy. Nachystáme si plech na muffiny, ktorý otočíme naopak a alobalom obalíme jednotlivé muffinové “kopčeky”. Na tieto dáme povykrajované cesto tak, aby tvorilo obrátenú misku. Dáme piecť na 175°C, iba na pár minút, kým nie sú na povrchu zlaté. Vyberieme a počas chladnutia necháme na obrátenej forme a párkrát pritlačíme napríklad hrnčekom, aby zostala spodná strana rovná. Po vychladnutí dáme dole z formy, odstránime alobal a otočíme – košíčky sú hotové! Plnka – grécky jogurt zmiešame so stevi cukrom – je to zdravšia alternatíva. Cukru dáme podľa chuti, ak máte chuť na sviežejší dezert, dajte ho trošku menej. Osvedčilo sa mi aj pridanie vanilkového lusku, ale to už je na vás. Pripravíme si plnku z čučoriedok – 1 vaničku / cca 250 g si rozdelíme na dve polovice – prvú rozmiešame s 1/3 balíka SweetFamily 1-2-3 Rote Grütze ručným mixérom a pridáme zvyšok čučoriedok.  Do košíčkov dáme najprv grécky jogurt a na vrch čučoriedkovú zmes. Dáme zachladiť asi na hodinku do chladničky a môžeme podávať.

Škoricovo-ovsené muffiny s ríbezľovou plnkou 
(cca 10-12 muffinov)

Muffiny:
1 vajce
130g hladkej múky
3/4 ovsených vločiek
125 ml mlieka
100g SweetFamily hnedého cukru
4 pl kyslej smotany/jogurtu
1 kypriaci prášok
1 čl škorice
štipka soli

ríbezľová plnka a poleva:
250g čerstvých alebo mrazených ríbezlí
1/3 balenia SweetFamily 1-2-3 Rote Grütze

Postup:
Muffiny pripravíme nasledovne : Zmiešame všetky suché ingrediencie a postupne po jednom pridávame mokré, najprv vajce a potom jogurt a mlieko. Nachystáme si plech na muffiny, košíčky plníme asi do 2/3. Pečieme na 175°C približne 20 minút, alebo kým po picnhutí do muffinu, nevytiahnete čieté špáratko.  Pokým sa muffint pečú pripravíme si ríbezlovú plnku. 250g ríbezlí rozmixujeme spolu s 1/3 sáčku SweetFamily 1-2-3 Rote Grütze. Aby sme sa zbavili jadierok, prepasírujeme cez sitko (nie je to však nutné). Plnku necháme pár minút stuhnúť v chladničke. Po vychladnutí do muffinov vyrežeme diery – nožom po obvode muffinu vyežeme kuželovitú dieru, ktorú naplníme jednou lyžičkou ríbezlovej plnky a odrezaným kusom opäť uzatvoríme. Môžeme doplniť ešte gréckym jogurtom alebo šľahačkou a ak vám z plnky zostane, môžete ju trošku zriediť s vodou a pokvapkať ňou vrch muffinu. Hotovo !

Taštičky z lístkového cesta s citrónovou kôrou a černicami
lístkové cesto (domáce, no poslúži aj kúpené)
SweetFamily trstinový cukor na posypanie

Plnka:
vanička černíc
2-3 pl SweetFamily stevi cukor
kôra z jedného citróna
2-3 pl vody

Postup:
Lístkové cesto si rozvaľkáme asi na 0,5 cm hrúbku. Rozdelíme ho na ľubovolný počet štvorcov, no vzhľadom na veľkosť černíc by mali byť aspoň 5×5 cm veľké (alebo väčšie).  Pripravíme si plnku z černíc – černice spolu s cukrom a troškou vody zohrejeme v hrnci – tak aby pustili trochu šťavy, no dáme pozor, aby si zachovali svoj tvar a nestala sa z nich tekutá hmota. Môžeme pridať ešte štipku škorice alebo napríklad kôru z jedného citróna. Do stredu taštičky dáme za lyžicu černicovej plnky preklopíme a kraje poriadne pritalčíme vidličkou, tak aby plnka príliš nevytekala (môže sa stať, že z niekotrých v rúre trochu vytečie, ale to vôbec nevadí). Taštičky potrieme vajíčkom a posypeme trstinovým cukrom, ktorý pri pečení krásne skaramelizuje. Pečieme na 175°C asi 15 minút, alebo kým nie su taštičky na povrchu zlaté a chrumkavé.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top