Miniquiche so slaninkou, červenou fazuľkou a tymianom

miniquiche

Miniquiche sú mega ! Ale naozaj, nie je s nimi veľa roboty, to ja mám rada. Sú mini a mini veci sú super a hlavne keď ich veľa zjem, necítim sa až tak previnilo. Veď boli mini. Ďalšia skvelá vec je, že miniquiche sú naozaj univerzálne a dá sa z nich vytvoriť jednoduché ale aj luxusnejšie jedlo. Záleží naozaj od toho aké suroviny použijete. Ja som tentokrát zvolila tú domáckejšiu verziu, so slaninkou, cibuľou a tymianom, no keď si predstavím miniquiche s údeným lososom, dobrým syrom a kôprom, mám chuť utekať do obchodu, zapnúť rúru a upiecť ich na večeru. Ale ovládnem sa. A slaninkové boli takisto dobré, doplnené troškou čedaru a tymianu. Super. K tomu šalát z listovej zeleninky, nejaká rukola, avokádo, citrónová šťava a olivový olej. Pre mňa ideálna večera alebo obed. Čo sa týka základu, môžete použiť čokoľvek, slané krehké cesto, lístkové cesto, alebo aj polentu alebo tortila placku. Ja som použila lístkové, ktoré som mala poruke v mrazničke. Mini quiche som robila vo forme na muffiny – tej najmenšej ktorá ma 24 dier, no pokojne použite aj klasickú formu na 12 muffinov.
Čo na ne hovoríte vy ? Recept aj fotky nájdete nižšie !


Potrebujeme:

(cca na 10-12 mini quichov v klasickej muffinovej forme, alebo 20 mini quichov v malej muffinovej forme)
cca 300g lístkového cesta
1 vajce
cca 250-300 ml plnotučného mlieka
soľ, korenie
125g slaninky
1 šalotka
asi 50 g strúhaného čedaru (alebo pokojne viac)
červená fazuľka – asi 1/2 konzervy
bylinky – tymian, rozmarín…

Postup:

Predhrejeme si rúru na 175°C.
Najskôr si opražíme slaninku s cibuľou. Slaninku aj cibuľu nakrájame nadrobno a na troške olivového oleja osmažíme do chrumkava.
Červenú fazuľku scedíme a opláchneme studenou vodou. Tymian nasekáme najemno. Syr nastrúhame.
Pripravíme si aj mlieko, do ktorého rozbijeme jedno vajíčko, osolíme a okoreníme a pridáme nasekané bylinky.
Formu na muffiny jemne vymastíme – stačí olivovým olejom. Lístkové cesto vyvaľkáme natenko – cca 0.5 mm alebo aj menej ak sa vám podarí. Okrúhlym vykrajovátkom vykrojíme kruhy – veľkosť zvolíme podľa veľkosti plechu, tak aby cesto pasovalo do diery a bolo aj po stranách.
Do každého quichu dáme na spodok slaninku s cibuľou, pridáme 1-2 fazule (alebo viac ak máte väčšiu formu) a strúhaný syr. Trošku slaninky a syru si necháme ešte na posypanie. Všetko zalejeme mliekom s vajíčkom a na vrch ešte dáme pár kúskov slaninky a strúhaný syr. Takto pripravené quiche dáme piecť na 175°C asi na pol hodinu, kým nemajú zlatohnedú farbu. Miniquiche v rúre napuchnú, ale po vychladnutí opäť spľasnú.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top