Panna cotta s príchuťou mäty, medovky a malín

panna cotta
 
Nedávno som dostala možnosť vyskúšať čaje od Popradské. Neviem koľko z vás je „čajových“, ja rozhodne som. Ráno káva musí byť, ale poobede a večer je pre mňa často šálka čaju zaslúženou odmenou. Keďže mi ale prišlo nudné napísať vám iba o tom, či čaje dobre chutia a podobne, rozhodla som sa, že nejaký radšej zakomponujem do receptu. Čaje pri varení niekedy využívam, no zatiaľ to boli iba Earl Grey alebo Chai, no keďže je (už konečne!) jar, rozhodla som sa pre niečo sviežejšie.
Ochutenú panna cottu už som párkrát robila, no nie čajom, takže som si nebola úplne istá, či čaj smotanu ochutí dostatočne a aký vlastne bude celkový výsledok. No, musím povedať, že neviem, prečo som to neskúsila už skôr. A nielen pri panna cotte, ale aj pri rôznych krémoch do koláčikov, či muffinoch. Panna cotta je ochutená perfektne, stále je cítiť chuť smotany, ktorú jemne dopĺňa medovka, mäta a malina – pretože taký čaj som si vybrala. Na vrch úplne postačia čerstvé maliny, alebo roztopené lesné ovocie. Mňamka. A viete čo je najlepšie? Že príprava trvá tak 5 minút a zašpiníte minimum riadu!

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205


Panna cotta s príchuťou mäty, medovky a maliny

Potrebujeme:
(2 väčšie panna cotty)
  • 450 ml smotany na šľahanie
  • cca 2/3 vrecúška  práškovej želatíny
  • 4 PL práškového cukru
  • 2 vrecúška čaju s príchuťou medovka, mäta a malina Mistrál
  • štipku vanilkového burbonu alebo ½ vanilkového lusku
Postup:
  • Želatínu dáme do misky a zalejeme asi 4 lyžicami vody, necháme napučať.
  • Smotanu dáme do hrnca spolu s dvoma vrecúškami čaju. Niekoľko minút zohrievame na nízkej teplote – tak aby bola šľahačka horúca, no aby nevrela. Po pár minútach pridáme cukor a necháme ešte chvíľku lúhovať vrecúška s čajom. Ochutnáme – ak je smotana dostatočne ochutená čajom, vrecúška vyberieme a pridáme želatínu, pár minút na nízkej teplote miešame – kým sa želatína nerozpustí.
  • Misky vymastíme olejom a vylejeme do nich smotanu so želatínou. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom na noc do chladničky.
  • Panna cottu môžeme podávať v pohárikoch alebo ju vyklopíme – tak že misku položíme približne na 30 sekón do vriacej vody a vnútorné okraje prejdeme teplým nožom.
  • Podávame napríklad s čerstvými malinami alebo rozvarom z lesného ovocia – ten jednoducho urobíme tak, že do menšieho hrnca dáme lesné ovocie (čerstvé alebo mrazené), pridáme pár lyžíc vody a cukru – ten podľa chuti samotného ovocia. Necháme prevariť, tak aby ovocie pustilo šťavu. 

Scroll to top