Bezlepkové gaštanovo-mandľové cupcaky s černicovým krémom

Pri upratovaní mrazničky som našla zabudnuté gaštanové pyré, ktoré som sa kedysi chystala použiť na tortu, ktorá sa nikdy nestala skutočnosťou. A keďže som už dávnejšie mala v pláne piecť cupcaky, bola by hlúposť ho nepoužiť. Múku som v recepte nahradila mletými mandľami, takže sú vhodné aj pre celiatikov. Myslím, že samotný recept by sa namiesto košíčkov dal použiť aj do normálnej, asi 24 centimetrovej, tortovej formy. Čo sa týka krému, použila som maslo a smotanový syr v potmere 1:1. je lepšie použiť tučnejší smotanový syr, krémik bude potom lepšie držať, a predsa v samotnom koláčiku nie je žiadna múka, tak trošku tučnejší krém hádam nebude vadiť. 😉

Potrebujeme:
(asi 20 kapkejkov)
3 vajíčka
250g kvalitného gaštanového pyré
190g mletých mandlí
140g práškového cukru
1 bezlepkový kypriaci prášok (vhodný je napr. škrobový kypriaci prášok Dr. Oetker)
120g rotopeného masla

Krém:
200g masla
200g smotanového syra/nátierky
asi 80g práškového cukru
asi 5-10 černíc

Postup:
Nastavím si rúru na 175°C.
V robote vymixujem 3 žĺtka s práškovým cukrom do peny. Postupne pridám aj gaštanové pyré. Po troche prisypem všetky mandle, tak aby sa zmes poriadne premiešala a aj kypriaci prášok. Nakoniec do cesta pomaly primiešam roztopené maslo.
Bielka si vyšľahám do tuhého snehu a postupne jemne primiešam do cesta.
Zmes rozdelím asi do 20 košíčkov, tak aby bola asi do dvoch tretín. Počet koláčikov závisí aj od toho, aké veľké košíčky budete mať. Potom už len pečieme asi 20 minút, alebo kým špáratko nie je po pichnutí do koláčika suché.
Krém si pripravíme, kým sa koláčiky pečú v rúre. Najprv poriadne vymixujem maslo s cukrom tak, aby v ňom neboli žiadne hrudky a bolo hladké a nadýchané, potom primiešam aj smotanový syr. Cez sitko si prepasírujem černice tak, aby mi zostala hustejšia šťava bez jadierok. Tú pomaly pridám do krému. To spôsobí, že krém bude mať pekný prirodzene farebný nádych a sviežu černicovú chuť. Krém nechám stuhnúť v chladničke kým koláčiky chladnú a potom zdobiacim vrecúškom dám na kapkejky. A ak máte čerstvé černice šup s nimi na vrch !

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top