Churros so škoricovým cukrom

churros

Churros som robila prvýkrát (a určite nie posledný). V nedeľu poobede, keď sme mali chuť na niečo sladké, no nechcelo sa mi dlho piecť, ani nič vymýšľať a už vôbec nie ísť na nákup.
Stále mi chodili po rozume šišky. Sestra mi kúpila kovové sitko na obracanie šišiek, aj ja som doslova nevedela obsedieť, aby som ho konečne mohla použiť. Áno, takéto veci mi robia radosť. Ale bola nedeľa a mne sa šišky robiť nechcelo, lebo povedzme si na rovinu, je s nimi dosť roboty, takže som hľadala na internete alternatívu a našla práve churros. Chcela som ich už robiť mnohokrát, no buď nebola správna príležitosť alebo som na to jednoducho zabudla a piekla niečo iné.

Našťastie na churros toho ani veľa nepotrebujete – väčšinou veci, ktoré sú vždy doma, čiže nakoniec ani ten nákup nebol potrebný. Ako dobre.
Recept som našla TU, no ja som ho trošku upravila vzhľadom na to, že som mala len 70g masla a pôvodný recept obsahuje 6 polievkových lyžíc, čo by malo byť 84 gramov. Takže dole nájdete môj upravený recept, ktorý ale fungoval perfektne.

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205Churros

Potrebujeme:

70 g masla
1 3/4 hrnčeka hladkej múky
1 3/4 hrnčeka vody
1 vajce
štipka soli
olej sa vysmážanie
2 čl škorice
1 škoricový cukor od Dr.Oetkera
1 vanilkový lusk od Dr.Oetkera alebo vanilkovú esenciu
práškový a krupicový cukor na obaľovanie

Postup
V hrnci rozpustíme maslo, vodu, 1 čl škorice, vanilkovú esenciu a štipku soli. Keď je maslo rozpustené pridáme za stáleho miešania múku a miešame až kým nevznikne husté cesto. Potom odstavíme a preložíme do misky. Pridáme vajce a poriadne zamiešame do cesta. Cesto dáme do zdobiaceho vrecúška s hviezdičkovou koncovkou.
Do hrnca s vyšším okrajom dáme olej – množstvo závisí od veľkosti hrnca, hĺbka oleja by ale mohla byť cca 4 cm. Olej zohrejeme na vysokej teplote a otestujeme opačným koncom drevenej varešky. Ten ponoríme do oleja a pokiaľ je dostatočne horúci, tak pôjdu okolo varešky bublinky.
Za ten čas ako sa zohrieva olej si pripravíme cukor na obaľovanie – zmiešame rovnaké množstvo práškového krupicového cukru, pridáme 1 čl mletej škorice a jeden škoricový cukor. Ak máte pokojne aj polovicu vanilkového lusku.
Keď je olej horúci začneme pražiť churros – zo zdobiaceho vrecúška postupne vytláčame rovnako dlhé pásiky, ktoré zakaždým odstrihneme. Ja som ich naraz robila niekoľko, nikdy sa k sebe neprilepili. Pražíme kým nemajú zo všetkých strán zlatú farbu. Potom necháme chvíľku odkvapkať na kuchynskej utierke a nakoniec ešte horúce obalíme v cukre.
Hotovo! Podávať ešte môžete tradične s rozpustenou čokoládou (tú sme my ale doma nemali 😉

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top