Jednoduchý citrónový koláč

citronovy kolac
Citrónový koláčik z minulého týždňa. Tento týždeň zatiaľ nič sladké u nás doma a teraz to aj celkom ľutujem. Chystám sa spraviť si poobedňajšiu kávu a koláč k nej by padol výborne. Tento citrónový je perfektný ku poobedňajšej káve. Alebo aj k tej raňajšej,  keď potrebujte za 20 minút  stihnúť všetko od zobudenia sa až po odchod. Poznáte to.
Minulý týždeň sa mi nechcelo experimentovať a vymýšľať absolútne nič. Niekedy keď potrebujete vymyslieť pracovné veci, tak, aby boli chutné a zároveň pekné na pohľad, doma potom stačí aj tá najobyčajnejšia vec, ktorá ani nemusí vyzerať úplne najkrajšie. Tak ako tento koláčik, stačilo rýchle cesto, rýchla poleva a bol hotový. Na povrchu chrumkavý a vo vnútri jemný. Proste super.
Zajtra je piatok, takže mám ešte jeden deň (ak nerátam víkend) na to, aby som dačo sladké ukuchtila. Aj na blog. Vždy som sa snažila rozvrhnúť si čas tak, aby štvrtky boli dni kedy sa venujem práve blogu. Od rána, do večera. Varím, pečiem, fotím a potom upravujem a píšem. Väčšinu týždňov sa mi to však nedarí a tak sú recepty často rýchlovky, ktoré však potešia tak či tak, že?

 

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

Citrónový koláč

Potrebujeme:
(menšia forma s priemerom cca 20 cm)
100 g masla
130 g špaldovej (alebo klasickej) hladkej múky
170 g trstinového cukru
1 čl kypriaceho prášku
2 vajcia
1 čl vanilky
šťava a kôra z 2 stredne veľkých citrónov
práškový cukor (na polevu)
ovocie

Postup:
Maslo roztopíme a necháme vychladnúť.
Do misky dáme maslo a cukor. Vymiešame a pridáme vajíčka. Miešame kým nám nevznikne bledá pena. Postupne pridáme múku, citrónovú kôru a šťavu z 1 citróna a vanilku.
Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy.
Pečieme pri 170 °C asi 30 minút. Odskúšame špajdľou, ak je suchá koláčik vyberieme.

Poleva:
šťavu z polovice citróna a cukor zmiešame – množstvo cukru závisí od toho, akú hustotu polevy chcete. Pokojne začnite na 3 PL a postupne pridávajte.

 

Scroll to top