Pečená špargľa s holandskou omáčkou

pecena spargla s holandskou omackou
Čaute kamoši.
Viete čo? Mám pocit, že tento rok bolo na blogu málo špargle. Celkom prúser, keďže ju jedávam takmer (naozaj takmer) každý deň a nemala som moc príležitosti aj ju pekne odfotiť a zdieľať s vami. Tak aspoň dnes teda. Úplne jednoducho. Keďže pracujem z domu, stravujem sa doma. Väčšinou varím na dva-tri dni, aby si môj najmilší mohol nosiť obedy do práce. Niekedy sa mi ale nechce, alebo nestíham, tak sme bez obedu. Verím tomu, že nie sme jediní, kto tak funguje, že? 🙂
No každopádne, keď mám takéto dni, tak sa snažím si vždy niečo rýchle a hlavné teplé uvariť.
Špargľová sezóna je v tomto smere na nezaplatenie, lebo špargľa sa dá spraviť na viacero spôsobov a hlavne pomerne rýchlo.
Dnes to teda bude pečená špargľa v schwarzwaldskej šunke – klasika, s pečenými paradajkami, kuskusom a holandskou omáčkou.
Dopredu upozorňujem, že na holandskú omáčku zďaleka nie som expert, používam jednoduchý recept (ktorý nájdete aj s postupom TU). A namiesto masla niekedy podvádzam s extra panenským olivovým olejom, nech nemám také výčitky svedomia.

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

Pečená špargľa s kuskusom a holandskou omáčkou

Potrebujeme: 

Omáčka: 
2 žĺtka
1 lyžičku horčice
šťavu z polovice citróna
100 g masla
soľ, čierne korenie

špargľu
schwarzwaldskú šunku alebo slaninku
1/3 hrnčeka
kuskus
vodu
soľ, korenie
olivový olej
cherry paradajky
čerstvé bylinky

Postup:

Špargľu umyjeme a obtočíme kúskami šunky.
Na pekáč dáme pár kvapiek olivového oleja a poukladáme špargľu a cherry paradajky.
Pečieme pri 175 °C približne 20-30 minút.
Kuskus zalejeme vriacou vodou a necháme napučať. Premiešame so soľou, korením, čerstvými bylinkami podľa vlastného výberu a kvapkou olivového oleja.
Keď máme všetko hotové, nakoniec pripravíme omáčku. Maslo roztopíme a necháme trochu vychladnúť, žĺtka dáme do misky s lyžičkou horčice a citrónovou šťavou. Premiešame metličkou a dáme nad paru. Keď sa začne tvoriť pena postupne prilievame maslo a šľaháme, kým nemá omáčka bledožltú farbu a nie je nadýchaná.
Naservírujeme, polejeme a ešte môžeme posypať čerstvo namletým čiernym korením.
Scroll to top