Natur red velvet cake s cviklou

cviklovy kolac
Red velvet koláčik je môj najobľúbenejší, kvôli jeho peknej farbe, vlhkému korpusu a tvarohovému krému. Klasický som piekla snáď už tisíckrát a tak som chcela skúsiť niečo nové – bez umelej červenej farby. Myslím, že mi všetci dajú za pravdu, že asi najlepšie prírodné červené farbivo je cvikla, ktorá sa do koláčikov hodí aj kvôli svojej sladkej chuti. A tá farba ! Môj koláčik má bohužiaľ aj sem-tam hnedý korpus – keď som piekla, tak som nemala ani ponorný mixér ani strúhadlo, čiže cviklu som rozpučila iba vidličkou, čo spôsobilo, že v koláči boli aj malé kúsky – to ale vôbec nevadilo. Je teda iba na vás, či v pyré necháte malé kúsky alebo cviklu rozmixujete úplne. Mne ešte zostal kúsok korpusu – tak som ho rozmrvila, zmiešala s trochou ríbezľového džemu a urobila guľky, ktoré som potom obalila v kokose. Mňamka !

 

potrebujeme:

260g hladkej múky
1 hrnček cviklového pyré
1 1/2 hrnček acidka
220 gramov masla/ 1 hrnček oleja
260g krupicového cukru
1 vanilkový cukor
1 kypriaci prášok
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
2 čajové lyžičky octu
1 polievková lyžica nie tmavého kakaa
4 vajcia

plnka:

1 tvaroh (250g)
1 kocka masla (125g)
3 polievkové lyžice práškového cukru
1 vanilkový cukor

postup:

1. Pripravíme si cviklové pyré – cviklu uvaríme, nakrájame na malé
kúsky a rozmixujeme ponorným mixérom – alebo nastrúhame na
najjemnejšie na strúhadle. Z jednej veľkej alebo 2 stredných cviklí
bude pyré do 1 hrnčeka – ak by bolo viac nevadí, aspoň bude mať tortička ešte krajšiu farbu.
2. Bielka a žĺtka oddelíme. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny a následne pridáme múku, kypriaci prášok, sódu, ocot , pyré , maslo, acidko a kakao.
3. Vyšľaháme si so štipkou soli bielka do tuhej peny, ktorú postupne zamiešavame do pripravenej zmesi.
4. Poriadne premiešanú zmes vylejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm a pečieme na 170 °C približne 40-50 minút, poprípade dlhšie, kým po pichnutí do korpusu nie je kuchársky nôž úplne suchý. Tortička sa môže kvôli cvikli a acidku piecť aj dlhšie a korpus je aj po upečení šťavnatý.
5. Pripravíme si plnku – maslo, tvaroh, cukor vymiešame. Ak je plnka málo sladká pridáme cukor.
6. Vychladnutý korpus prerežeme na 3 časti a polovicou plnky naplníme vnútro. Ostatok si necháme na potretie torty z vonkajšej strany. Hotovo !

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top