Kakaovo-vanilková torta s karamelom

torta so slanym karamelom

Tento týždeň sa riadim motto – aj malá torta sa počíta! Keďže sa nám variť ani piecť moc nechcelo, spravili sme si aspoň takúto malú mňamku z posledných zásob z chladničky. A veru urobila radosť! 🙂

DSC_1060

DSC_1113
DSC_1178

DSC_1249

DSC_1069

Kakaovo-vanilková torta s karamelom

(Forma s priemerom 26cm)

Korpus:
225g masla
330g SweetFamily trstinového cukru
1 vanilkový cukor
1 kypriaci prášok
5 vajec
180ml kyslej smotany
350g hladkej múky
4 pl kakaa

Krém:
(len do vnútra torty, ak chcete tortu natrieť aj po stranách, je treba urobiť dvojitú dávku)
500g krémového smotanového syra (alebo smotanovej nátierky)
150g SweetFamily práškového cukru
med

Karamel:
180ml smotany na šľahanie
1 hrnček SweetFamily krupicového cukru
6 pl vody

Postup:
Predohrejeme si rúru na 175°C a poriadne vymastíme a múkou vysypeme formu na tortu.
Mixérom vyšľaháme maslo a cukor do bielej peny. Postupne po jednom pridáme vajíčka – žĺtka pridáme do cukru a z bielka vyšľaháme tuhý sneh. Potom pomaly zašľaháme aj kyslú smotanu.
Do zmesi pridáme suché ingrediencie – múku a kypriaci prášok. Zmes mixérom vymiešame tak, aby v nej neboli nijaké hrudky a následne rozdelíme na polovicu.
Do druhej polovice pridáme kakao. A následne do oboch rovnomerne rozdelíme a zašľaháme sneh.

Najlepšie je ak máte dve rovnako veľké formy a v jednej upečiete biely a v druhej tmavý korpus. Ak nemáte nevadí, upešte najskôr prvý a potom druhý. V tomto prípade je ale lepšie ak si formu namiesto múkou vyložíte papierom na pečenie zo spodnej strany a aj na bokoch, ušetríte si tak čas umývaním – po vybratí stačí dať nový papier a naliať druhú polovicu cesta.
Ďaľšou možnosťou je striedavo nalievať do jednej formy biele aj kakaové cesto a nakoniec ho ešte vidličkou premiešať a vytvoriť tak mramorový efekt.
Korpusy pečieme asi 45 minút, a po 30 minútach kontrolujeme špajlou. Keď je po pichutí suchá, korpus je hotový.

Krém:
Príprava tohto kému je veľmi jednoduchá.
Smotanovú nátierku vyšľaháme vareškou alebo mixérom spolu s cukrom. Ochutnáme a pridáme podľa chuti med, prípadne ešte viac cukru.
Karamelová poleva:
V hrnci zmiešame cukor a vodu, postavíme na mierny plameň a bez miešania necháme bublať až kým zmes nemá bledohnedú, až hnedú farbu. Dáme preč z plameňa a potom veľmi pomaly, no za rýchleho miešania prilievame šľahačku – najskôr bude zmes bublať, keď sa šľahačkou trochu schladí prestane a zhustne. Takto pripravený karamelový krém sa dá skladovať v chladničke aj niekoľko týždňov.
Plnenie torty:
Oba korpusy prerežeme 1x – keď ich poukladáme na seba vzniknú nám tri vrstvy plnky. Ak vám v rúre narastú viac, pokojne ich prerežte aj na 2x – vznikne tak 5 vrstiev plnky, no bude treba dať tenšiu vrstvu krému.
Prerezané korpusny budeme na tortu ukladat striedavo. Do každej vrstvy dáme na spodok tenkú vrstvu karamelového krému a na vrch krém zo smotanovej nátierky.
Vrch torty potrieme zvyšným krémom alebo karamelom a dozdobíme napríklad lesným ovocím alebo čokoládovými hoblinkami.

1 Comment

  1. Biba
    9. októbra 2015

    tie tvoje fotky sú krásne… ako maľované obrazy starých majstrov, veľmi sa mi páčia 🙂

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top