Kakaová torta s pomarančovou kôrou a krémom z mascarpone a škorice

kakaova torta s mascarpone
Ahojte kamoši. Long time – no see, ale nevadí. Posledné tri dni som mala také „blogerské“ pripravovala som recepty, varila, piekla, fotila a zlepšovala sa v natáčaní videí. Natočila som aj plnenie tejto torty, uvidíme, či z toho niečo bude, verím, že áno. Každopádne chladničku máme plnú sladkostí a to ešte ani nie sú Vianoce.
Keďže sem-tam neviem čo piecť, rozhodla som sa pomaly testovať a vylepšovať recepty, ktoré som kedysi dávno pridala na blog – táto tortička sa tu už raz objavila, no s trochu iným krémom a som si istá, že tento z mascarpone je o niekoľko tried lepší, ako ten predchádzajúci.
Menší fail bola čoko poleva, ktorú som nechala príliš vychladnúť a na studenej torte nechcela stekať, ale chybou sa učím ja – a aj vy, takže si odnesieme ponaučenie, že čoko poleva nemá byť horúca, ale ani príliš vychladnutá, lebo potom netečie. Mala som včera pri zdobení síce chvíľu taký menší melt down, ale nenechala som sa odradiť a dokončila ju, pekná je aj tak a na chuti to nič nemení, čo je pre mňa podstatné. Recept aj zvyšné fotky nájdete nižšie.
Inak – ku receptom začnem pridávať „poznámky“ – postrehy a info, ktoré väčšinou nepíšem do receptov, ale pre niekoho môžu byť zaujímavé.
A aby som nezabudla – recept je súčasťou Veľkej vianočnej výzvy so SweetFamily! #vianocesosweetfamily

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

Kakaová torta s pomarančovou kôrou a mascarpone

Poznámky:

Rozmer tortovej formy – dávka je do klasickej 18cm formy, korpus potom prekrojíte 2x. (ja som použila rovnakú dávku na 3 maličké formy, aby som mala tortu vyššiu. )
Čoko polevu nenechajte príliš vychladnúť, pretože ak ju vylejete na studený krém, príliš rýchlo zatuhne a nebude stekať. Nesmie však byť ani horúca.
Džem dajte podľa vlastnej chuti, alebo nedajte žiadny, keďže v korpuse je pomarančová kôra.  Ja som zvyknutá väčšinou džem dať, takže som dala aj teraz.
Korpus (18cm forma)
150g hladkej múky
150g hnedého cukru SweetFamily
2 pl kakaa
1 čl sódy bikarbóny
1 vajce
120g masla
120ml kávy
½ kelýmka kyslej smotany
1 vajce
Kôra z polovice pomaranča
Krém:
200g mascarpone
200ml šľahačky
100g práškového cukru
½ čl škorice a štipka mletých klinčekov
stužovač (môže aj nemusí byť)
+ ríbezľový džem
Poleva:
100g čokolády
60g masla
Postup:
1. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny. Pridáme vajce – žĺtok od bielka neoddeľujeme. Postupne pridáme smotanu a kávu. Premiešame a pridáme suché ingrediencie – múku, sódu, kakao a kôru z pomaranča. Cesto poriadne premiešame, kým nie je hladké a lesklé. Vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme v rúre na 175°C približne 40 minút. Po pol hodinke pravidelne kontrolujeme špajľou a keď sa na ňu cesto po pichnutí nelepí, korpus je hotový.
2. Kým nám chladne korpus, pripravíme si krém. Do misky dáme všetky ingrediencie a šľaháme až kým ne je krém dostatočne tuhý – rozotierateĺný no nie tekutý.
3. Korpus prekrojíme – natrieme tenkou vrstvou džemu a hrubou vrstvou krému. Krém si rozdelíme tak, aby nám ešte zostalo na potretie z vonka. Tortu dáme na chvíľu zatuhnúť do chladničky.
3. Pripravíme si aj polevu – jednoducho v hrnci na miernom plameni roztopíme maslo a čokoládu – miešame pokým nie je čokoláda úplne tekutá. Odstavíme a necháme vychladnúť – tak, aby nebola horúca, no dávame pozor, aby príliš nezatuhla (ako tá moja).  Tekutú polevu nalejeme na vrch torty a opatrne rozotrieme ku krajom, tak aby stekala po kvapkách. Tie na studenom kréme rýchlo zatuhnú.
4. Vrch torty môžeme dozdobiť orieškami, škoricou alebo badiánom. 

Scroll to top