Slaný tart s karamelizovanou cibuľkou, čedarom a tymianom

slany tart / quiche

Ako zvládate tieto studené dni? Ak mám povedať pravdu, už vôbec nie som zvyknutá na takúto zimu. So snehom. A mrazmi. Hlavne ten sneh, ktorý je už niekoľko dní (alebo aj viac ako týždeň?) je pre mňa obrovským nezvykom. Viem, že je len 19. január, ale už sa neviem dočkať teplejšieho počasia a takého „jarného“ pocitu. Keď z popod snehu začne vykúkať medvedí cesnak a podobne. To je obdobie, kedy mám najviac energie a radosti. Predpokladám ale, že ešte tak ľahko nás nič podobné nečaká. A vlastne je to aj správne, lebo jar v januári by bola pre prírodu asi celkom problém.

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

Väčšina štvrtkov sa u mňa doma nesú v podobe varenia, pečenia, fotenia alebo natáčania. Inak to nebolo ani dnes. Ráno vstávam ešte za tmy. Môj najmilší mi spraví čaj alebo kávu a asi pol hodinu mi trvá kým sa preberiem. Potom sa začína môj deň. Buď za počítačom alebo v kuchyni. No a štvrtky väčšinou bývajú práve v kuchyni. Mám rada keď si dopredu naplánujem veci, čo budem variť a ako by mal výsledok vyzerať, naplánujem si fotenie a nestane sa, že mi v daný deň niečo chýba. Takýto scenár nastane tak jedenkrát z desiatich. Zvyšných deväť je často veľký neporiadok. Nielen v kuchyni, ale aj v mojej hlave a neskôr v počítači. Napočudovanie dnešok prebiehal celkom dobre. Stihla som dva recepty a už je tu aj relatívne upratané.

Jedným z dnešných výtvorov je slaný tart – s karamelizovanou cibuľkou a balzamikom, šampiňónmi, jabĺčkom, čedarom a vlašskými orechmi. A tymianom! Na ten by som bola aj zabudla, ale hrá podstatnú  úlohu. Ako základ som použila kupované lístkové cesto, pretože už dlhšiu dobu sedelo v chladničke a nevedela som čo s ním. Tart by bol perfektný aj s klasickým krehkým slaným cestom, takže ak máte čas a chuť si ho doma pripraviť, odporúčam.

Cibuľu som použila fialovú, ale pokojne použite klasickú žltú. Ja jednoducho v obchode častejšie siaham po tej fialovej, pretože býva trošku jemnejšia a tá farba je podľa mňa neskutočná. (vlastne páčia sa mi všetky fialové potraviny, kapusta, figy…). Tymian je najlepší čerstvý, ale postačí aj sušený. Musím povedať, že čerstvý tymian som doma už dlho nemala. Minule som ho videla v obchode a keď som si k nemu čuchla napadlo ma hneď niekoľko jedál, do ktorých sa perfektne hodí, takže išiel so mnou domov.

A aby nebol tart s pomerne veľkou dávkou čedaru príliš ťažký, pridala som do neho na plátky nakrájané jabĺčko. No a na vrch vlašské orechy. Prečo nie.

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

 

Slaný tart s karamelizovanou cibuľkou, čedarom a tymianom

Potrebujeme:

  • 1 lístkové cesto
  • 4-5 stredných cibúľ
  • lyžicu hnedého cukru
  • čerstvý tymian
  • lyžicu balzamika
  • cca 5 šampiňónov
  • 1/2 jablka
  • 100g čedar
  • hrsť vlašských orechov
  • 1 téglik šľahačkovej smotany
  • 1/2 téglika kyslej smotany
  • 1 vajce
  • soľ, korenie, olivový olej

Postup:
cibuľu nakrájame na pásiky. Oberieme lístky z pár vetvičiek tymianu. Do hrnca dáme približne lyžicu olivového oleja. Pridáme cibuľu, tymian a štipku soli. Dáme na mierny plameň, prikryjeme pokrievkou a necháme zmäknúť. Keď cibuľa zmäkne pridáme lyžicu hnedého cukru a lyžicu balzamika. Šampiňóny nakrájame na menšie kúsky a pridáme k cibuľke a necháme ďalej karamelizovať, približne 5-10 minút. Sem-tam premiešame a potom odstavíme a necháme trochu vychladnúť.

Očistíme polovicu jabĺčka a nakrájame na tenké plátky. Na malé kúsky nakrájame aj čedar a vlašské orechy.
V miske zmiešame šľahačku, kyslú smotanu a vajíčko. Dochutíme soľou a korením.

Okrúhlu alebo obdĺžnikovú formu vymastíme olejom (pre istotu) a vystelieme lístkovým cestom. Na spodok dáme karamelizovanú cibuľu so šampiňónmi. Navrstvíme jabĺčka a čedar. Zalejeme smotanou s vajíčkom a nakoniec na vrch posypeme vlašskými orechmi.

Pečieme na 180°C približne 20-30 minút – kým nie je tart na povrchu pekne zlatý.
Tart necháme vychladnúť aby sa dobre krájal. JE perfektný s čerstvým šalátom z rukoly alebo polníčku.

Scroll to top