Domáca granola s orieškami a brusnicami

domaca granola

Ahojte priatelia 🙂
V prvom rade by som sa rada poďakovala za rok 2016, za všetky lajky a kliknutia na blog. Môj štart do roku 2017 bol pomerne pomalý. Myslím, že ešte stále nie som úplne rozbehnutá tak, ako by som si predstavovala, ale dostávam sa tam pomalými krokmi. Lepšie pomalými ako žiadnymi, že?

Zatiaľ sa mi celkom darí aj so zdravším stravovaním, nie som však človek, čo by to príliš preháňal. Začala som raňajkami – s tým súvisí aj dnešný post. Koncom minulého roka som mala každý deň na raňajky pečivo, najčastejšie vianočku s maslom a medom alebo lekvárom (potom pečivo aj na obed a aj na večeru…no nehovorme o tom) a určite sa to na mne odrazilo tak, že som mala (a stále mám) problém so zapínaním nohavíc. Okrem toho každé ráno cvičím jógu (áno zatiaľ každý deň!), verím, že to tak aj zostane. No ale vráťme sa k tým raňajkám. Pečivo som vymenila za domácu granolu, urobila som jej poriadne množstvo, nech sa mi nestane, že po týždni už nebude. Čo potom. Viem, že to tiež nie je najzdravšia možnosť a každému vyhovuje niečo iné. Mne vyhovuje práve toto. Nie som po raňajkách nafúknutá – čo je pre mňa veeeľmi dôležité a povedzme si na rovinu – domáca granola chutí  určite lepšie a je zdravšia ako tá z obchodu.

Ja ju robím od oka, počas celého roka – no tento rok by som chcela, aby sa mi nestalo, že ju v špajzy nenájdem, tak ako po  minulé roky – sem tam bola a keď sa minula aj niekoľko mesiacov som neurobila ďalšiu. Preto som robila z kila vločiek, a vidíte sami na fotkách, koľko jej je, tak snáď nejaký ten piatok vydrží. Oriešky a ostatné dochucovadlá zvoľte podľa vlastnej chuti. U nás padol za obeť aj jediný mikuláš z decembra, ktorého by sme pravdepodobne inak nezjedli (a iná čokoláda práve v špajzy nebola… takže poslúžil aj mikuláš). Všetko spojíte medom a javorovým sirupom a potom už len zapečiete. A to je všetko! Klikajte nižšie pre recept, fotky a aj videjko a užívajte zvyšok večera!

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

Domáca granola

Recept:
množstvá sú viac menej od oka

  • cca 1000 g ovsených vločiek
  • 300 g orieškov podľa vlastnej chuti
  • 300 g brusníc alebo hrozienok
  • trochu čokolády
  • 3 PL medu + 400 ml vody
  • javorový sirup
  • škorica

+ všetko na čo máte chuť – sušené ovocie, celý mak, kokos…čo vás napadne

Postup:
do veľkej misky dáme všetky suché ingrediencie – teda ovsené vločky, oriešky, ovocie. V hrnci zmiešame med a vodu a necháme na miernom plameni rozpustiť. Následne nalejem do misky. Pridáme aj javorový sirup – tu postupujem od oka, kým zmes nie je viac-menej lepivá.
Rozprestrieme na plech (toto množstvo je cca na 3 plechy). Pokvapkáme javorovým sirupom a posypeme mletou škoricou.
Dáme piecť na 180°C a počas pečenia sem tam prehrabeme, aby sa granola opiekla zo všetkých strán. Pečieme kým nie je jemnej hnedej farby – cca 20-30 minút, no závisí to aj od toho či máte v rúre jeden alebo dva plechy a pod, teda treba ju sem tam skontrolovať. Počas pečenia si môžeme nakrájať na malé kúsky čokoládu (ja som použila mikuláša, ktorého by som pravdepodobne samého nejedla…)
Po upečení necháme vychladnúť a nakoniec primiešame nakrájanú čokoládu. Hotovo!
A ako granolu potom konzumujeme? Ja najradšej s mliekom, ale sem tam aj s jogurtom a čerstvým ovocím. Je to na vás!

Scroll to top