Marcipánové croissanty z krehkého cesta

mandlove croissanty / almond croissants

Keď sme boli v Benátkach, tak som mala každé ráno na raňajky mandľový croissant s marcipánom. To, že som k nemu mala výbornú kávu a sedela vedľa benátskeho kanála, pozorovala okolitý život bola pridaná hodnota, ktorá sa (určite) odrazila aj na jeho chuti….Keď sme sa vrátili do krutej reality každodenného života, práce, nákupov potravín, ktoré sú pre mňa súčasťou práce, vedela som, že musím spraviť mandľové croissanty doma.

Minulý týždeň, v piatok večer o deviatej som sa rozhodla, že je ten správny čas….aspoň teda na prípravu cesta. V prvom rade musím povedať, že cesto nie je klasické lístkové cesto. Na to som bola v piatok večer príliš lenivá….Je bez droždia, iba múka, voda a veľa masla…Ale prekladala som, čiže…aspoň to sa ráta, že? A musím povedať, že nakoniec to, že to nebolo klasické lístkové cesto ani trochu nevadilo. V sobotu ráno, keď som croissanty upiekla, boli jemné, chrumkavé a proste dokonalé…

Zobrala som ich na obed k rodičom, a moja mama si ich schovala do skrinky a nikomu nedala…Ja som mala asi tri a zas mám na ne chuť, podobne ako keď sme sa vrátili z Benátok. Čiže bude nasledovať asi podobný scenár, ako minulý týždeň.

mandlove croissanty

Cesto som nachystala deň dopredu, resp. večer. Trvalo to naozaj len niekoľko minút. Základom bolo dobre vychladené maslo, Ktorá som na 3x nastrúhala a potom myslím, že 6 x prekladala. Ráno som cesto vybrala z chladničky, rozvaľkala a naplnila marcipánom… Inak ak sa vám chce, domáci marcipán vyrobíte ľahko aj doma – z namočených mandlí, ktoré spolu s práškovým cukrom rozmixujeme v kuchynskom robote. Ak by bol marcipán suchý, stačí pridať trošku vody alebo kukuričného sirupu.

mandlove croissanty

mandlove croissanty

Croissanty boli maličké, no vôbec to nevadilo. Pred pečením som ich ešte potrela vajíčkom a posypala mandľovými lupienkami.

mandlove croissanty

mandlove croissanty

mandlove croissanty

mandlove croissanty

mandlove croissanty

mandlove croissanty

mandlove croissanty

mandlove croissanty

mandlove croissanty

Marcipánové croissanty z krehkého cesta

Potrebujeme:

(cca 15 malých croissantov)

Cesto:

  • 35 g masla
  • 175 g špaldovej múky
  • 5 pl ľadovej vody
  • štipka soli
  • citrónová kôra

+ 100 g ľadového masla na prekladanie

+ cca 100 g marcipánu

+ mandľové lupienky a vajce na potretie / posypanie

Postup:

V miske alebo kuchynskom robote vymiešame 35 g studeného masla, špaldovú múku, vodu a citrónovú kôru. Pridáme aj štipku soli. Cesto by sa malo odliepať od stien misky, nelepiť sa.

Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, s hrúbkou cca 5 mm. Nastrúhame naň 1/3 ľadového masla. Preložíme na tretiny. Otočíme o 90° a rozvaľkáme na obdĺžnik. Opakujeme, kým neminieme zvyšné 2/3 masla a potom ešte 3x, no už bez masla. Ak je treba dáme medzi jednotlivými vaľkaniami cesto na 5 minút do mrazničky.

Pred tvarovaním croissantov by sme cesto mali mať poriadne vychladené. Podobne ako keď sme prekladali, vyvaľkáme ho na obdĺžnik so šírkou cca 25 cm a hrúbkou 3 mm. Nakrájame na trojuholníky  a dvoma dlhšími a jednou kratšou stranou. Na spodnú (kratšiu) stranu dáme kúsok marcipánu a zatočíme smerom nahor.

Nakoniec potrieme vajíčkom a posypeme mandľami.

Pečieme pri 180°C približne 20 minút. Potom, ešte teplé posypeme práškovým cukrom.

 

Scroll to top