Kysnuté lievance s bazovou šťavou

kysnute lievance s bazovou stavou

Máte radi sladké raňajky? Ja som už v jednom z predchádzajúcich postov písala, že sladké sú pre mňa tie naj. Niekedy (vážne len občas) si spravíme „extra“ raňajky cez víkend, napríklad wafle alebo palacinky, lievance. Tieto kysnuté lievance s bazovou šťavou síce zaberú tak o pol hodinku viac, no myslím, že stoja za to. Pre mňa sú lepšie a výnimočnejšie ako bežné palacinky… Asi pre to, že sa mi spájajú s chuťou detstva, kedy sa u nás doma alebo u starkej robili len takéto, kysnuté.

No ak keďže je bazová sezóna a v sobotu bolo krásne počasie, bola by škoda neísť na prechádzku. Viem, že nájsť peknú a čistú bazu v meste môže byť celkom problém, my sme sa prešli ku jazierku, bazy je tam kopec a hlavne je krásne čistá.

K receptu som nerobila klasický bazový sirup. Na to som nemala trpezlivosť, takže som skúsila niečo podobné ako minulý rok s levanduľou. Jednoducho som kvety vyvarila, scedila, pridala cukor a nechala ešte raz prevariť. Šťava potom vydrží v chladničke aj niekoľko týždňov.

Inak ak ešte neviete čo dáte maminke ku Dňu matiek, myslím, že takéto raňajky su perfektným darčekom. A nemusia to byť len raňajky, lievance pokojne môžete pripraviť dopredu a doniesť ich napríklad na rodinný piknik!

…no však pozrite nižšie na fotkách a videu!

poppies

poppies baza

poppies

poppies baza

elderflower baza

kysnute bazove lievance

kysnute bazove lievance

kysnute bazove lievance  kysnute bazove lievance

kysnute bazove lievance kysnute bazove lievance

kysnute bazove lievance

Kysnuté lievance s bazovou šťavou

cca 12 ks

Potrebujeme:

  • Bazová šťava:
  • 2 hrnčeky bazových kvetov
  • 1 l vody
  • 175 g krupicového cukru

Lievance:

  • 300 ml mlieka
  • 10 g droždia
  • trochu cukru
  • 200 g špaldovej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 20 g masla

+ ovocie a bazové kvety na servírovanie

Postup:

Bazové kvety očistíme od listov (a zvieratiek, ak tam nejaké sú). Ja bazu neumývam, pretože ju zvyknem nazbierať na mieste, kde nechodia autá atď. Nemala by byť teda špinavá. Kvety dáme do hrnca, zalejeme litrom vody a 30 minút varíme.

Vodu potom scedíme, pridáme cukor a ešte necháme prevrieť. Dáme do pohára, šťava vydrží v chladničke aj niekoľko týždňov.

Z mlieka, štipky cukru a droždia pripravíme kvások. Maslo roztopíme. Do misky navážime múku, práškový cukor. Pridáme vajce a nakysnuté droždie s mliekom. Zmes premiešame. Pridáme roztopené maslo a všetko premiešame tak, aby nám v ceste nezostali hrudky. Misku prikryjeme fóliou alebo utierkou a dáme na teplejšie miesto nakysnúť – kým nezdvojnásobí objem (môže to trvať 30 minút ale ja hodinku.)

Panvicu rozohrejeme, dáme na ňu kúsok masla a naberačkou cesto na lievance. Opekáme z oboch strán pár minút.

Hotové lievance polejeme šťavou, pridáme ovocie podľa vlastnej chuti a môžeme ešte posypať bazovými kvietkami.

Poznámky:

Ak je cesto po nakysnutí príliš husté a na panvici sa nerozteká, môžeme ho zriediť troškou mlieka.

 

 

Scroll to top