Vianočná štóla

stola stollen photography

Tento rok sa u nás vianočné pečenie zatiaľ nesie v štýle „treba minúť veci v chladničke pred dátumom spotreby“. Robím si srandu. Ale len tak napoly. Presne takto vznikla táto vianočná štóla s mascarpone a brusnicami.

Polkilovému mascarpone sa nezadržateľne blížil dátum spotreby, takže nebolo na výber, len ho použiť do nejakého pečenia. Zvykla som robievať tvarohovú štólu, no tento rok som namiesto tvarohu dala mascarpone a musím povedať, že je ešte lepšia.

Inak z pol kila mascarpone mi vyšli presne 4 štóly. Dosť veľké. Jedna išla mamine, druhá sestre a dve zostali u nás. Teda, už máme len jednu. A viete čo je na nej to NAJ? Že každým dňom chutí lepšie a lepšie 🙂

Taaakže, ak sa vám tento rok nechce pliesť vianočku alebo sa babrať s kysnutým cestom, takúto jednoduchú štólu máte pripravenú raz-dva.

stola stollen photography
stola stollen photography
stola stollen photography
stola stollen photography
stola stollen photography
stola stollen photography
stola stollen photography

Vianočná štóla

s mascarpone a brusnicami

Na 2 veľké štóly potrebujeme:

  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 110 g práškového cukru
  • 1 čl vanilkovej pasty
  • 1 balík prášku do pečiva
  • 2 vajcia z voľného výbehu 
  • 250 g mascarpone
  • 200 masla 
  • 1 PL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 5 PL amaretta
  • 130 g brusníc
  • cca 50 g rozpusteného masla na potretie a práškový cukor na posypanie
  • 100 g marcipánu alebo nasekanej čokolády na naplnenie

Postup:

Brusnice namočíme na noc do amaretta. Ak sú veľmi veľké, môžeme ich posekať na menšie kusy.

Maslo roztopíme a necháme mierne vychladnúť. V kuchynskom robote ho vymiešame s cukrom do bledej peny. Potom pridáme mascarpone a vajíčka. Do zmesi postupne zapracujeme suché ingrediencie – múku a kypriaci prášok. Premiešame.

Následne cesto dochutíme citrónovou kôrou, vanilkou a brusnicami. Cesto premiesime. Konzistencia by mala byt mierne lepivá, no tak, že sa na pomúčenej doske bude dať bez problémov vyvaľkať

Cesto necháme pol hodinu odstáť. Za ten čas si predhrejeme rúru na 180 °C. Cesto rozdelíme na dve časti. Dosku na vaľkanie si poriadne pomúčime a polovicu cesta rukami vytvarujeme na obdĺžnik. Ten pomúčime a následne rozvaľkáme na hrúbku asi 3 – 4 cm. Do stredu cesta natrháme marcipán (alebo pridáme nasekanú čokoládu, prípadne plnku vynecháme, štóla je super aj bez nej) a potom cesto preložíme na tretiny – to znamená – ľavú stranu cesta preložíme zhruba do 2/3 cesta, vrch potrieme kvapkou vody (alebo amaretta z brusníc) a uzatvoríme pravou stranou cesta. Okraje mierne zatlačíme.

Štólu pečieme pri 180 °C približne 40 minút. Zhruba po 25 – 30 minútach ju skontrolujeme, ak by príliš hnedla, dopečieme ju pod alobalom. To či je štóla hotová odskúšame špáratkom. Ak by sa naň ešte trochu lepilo cesto, dopečieme pod alobalom.

Štóly necháme na plechu vychladnúť na izbovú teplotu. Potom si roztopíme 50 g masla a obe štóly ním potierame, až kým ho neminieme. Potom štedro posypeme práškovým cukrom. Takto pripravené štóly zabalíme do alobalu a necháme odležať aspoň do nasledujúceho dňa.

Ako som ale povedala, čím viac odstáta, tým lepšia. A nezabudnite ju vždy po odkrojení zas zabaliť do alobalu 🙂

Scroll to top