Ovocná ombré torta

ovocna ombre torta

Priatelia v aktuálnom čísle časopisu Dobré jedlo nájdete moju Sladkú výzvu. Táto ovocná ombré torta je letná, svieža a farebná. Plná broskýň na zhnednutom masle, s nadýchaným tvarohovým krémom. Na letné dni ako vyšitá! Čo poviete?

Prípravu si môžete rozdeliť aj na niekoľko dní – aby ste v kuchyni nestrávili večnosť. Napríklad broskyňovú plnku a čoko ganache si pokojne nachystajte deň vopred. Tak isto aj korpusy 🙂

ovocna ombre torta peach cake photography
ovocna ombre torta peach cake photography
ovocna ombre torta peach cake photography
ovocna ombre torta peach cake photography

Ovocná ombré torta

Korpus:

  • 5 vajec z voľného chovu
  • 230 g špaldovej polohrubej múky
  • 100 g mletých mandlí
  • 50 ml mlieka
  • 135 g bieleho jogurtu
  • 1 kypriaci prášok
  • 190 g krupicového alebo trstinového cukru
  • 1/2 čl sušenej vanilky alebo 1/2 vanilkového struku

Krém do vnútra:

  • 250 g hladkého tvarohu
  • 100 g smotany na šľahanie
  • stužovač (ak je príliš teplo 🙂
  • 50 g bielej čoko 
  • 50 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • vanilka

broskyňová plnka:

  • 1 PL masla
  • cca 30 g trstinového cukru (alebo podľa chuti)
  • 300 g broskyne a marhule
  • vetvička tymiánu

Čoko ganache:

  • 200 g bielej čoko
  • 200 g smotany (rozdelenej na 100 a 100g)
  • 1/2 vanilkového struku
  • potravinárske farbivo – žlté a červené

Postup korpus:

Vajíčka rozdeľte na žĺtky a bielky do dvoch misiek. K žĺtkom pridajte cukor a vyšľahajte do bledej ľahkej peny. Potom pridajte vanilku, jogurt a mlieko. Premiešajte. Do cesta po tretinách zapracujte preosiatu múku, prášok do pečiva a mandle. 

Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a ten lopatkou po tretinách zapracujte do cesta. Cesto na korpus rovnomerne rozdeľte do troch tortových foriem s priemerom 20 cm vystlaných papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C asi 20 – 25 minút – kým nie je špáratko do pichnutí do stredu korpusu suché. Po upečení necháme korpusy vychladnúť. 

Kým sa korpusy pečú pripravte si ovocnú plnku a čoko ganache.

Poznámka:

Korpus môžete upiecť aj v klasickej 25 cm forme – tortička bude nižšia a  bude mať väčší priemer. Čas pečenia korpusu treba prispôsobiť forme, ktorú použijete. Ak napríklad dáte korpus piecť 25ky, bude sa piecť dlhšie – asi 40 minút. 

Postup na čoko ganache:

Bielu čokoládu nalámte a nahrubo nasekajte. Dajte do misky. 100 g smotany na šľahanie nalejte do menšieho hrnca, pridajte vanilku a zohrejte pod bod varu. Keď sa na smotane po obvode hrnca začnú tvoriť bublinky, odstavte ju a zalejte čokoládu. Prikryte tanierom a nechajte 5 minút odstáť. Miskou môžete zakrútiť, aby sa čokoláda ponorila pod smotanu. Po 5 – 10 minútach čokoládu premiešajte. Ak by v ganachi zostali kúsky neroztopenej čokolády, vložte misku na 10 sekúnd do mirkovlnky a premiešajte. Zopakujte, až kým nie je všetka čoko roztopená. Ganache nechajte vychladnúť a potom dajte do chladničky – tak aby ganache úplne vychladila.

Broskyňová plnka:

Broskyne a marhule umyte a odkôstkujte. Nakrájajte ich na menšie kocky. Do panvice dajte maslo. Na miernej teplote ho zahrejte, až kým nezhnedne a nemá orieškovú vôňu. Potom pridajte ovocie, tymián a cukor. Premiešajte a poduste, kým ovocie nezmäkne. Nechajte vychladnúť.

Poznámka: 

Množstvo cukru závisí od sladkosti ovocia a od vašej preferencie, či chcete plnku kyslejšiu alebo sladšiu.

Tvarohový krém:

Bielu čokoládu roztopte v mirkovlnke alebo nad vodným kúpeľom. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. V miske začnite šľahať tvaroh, práškový cukor, vanilku. Postupne pridajte čokoládu. Na záver pridajte stužovač a smotanu na šľahanie. Šľahajte, kým nie je plnka nadýchaná a dobre roztierateľná, 

Vychladnuté korpusy odbaľte z papiera na pečenie a vrchy nožom zarovnajte a spodnú časť jemne oškrabte nožom, aby plnka lepšie vsakovala. Polovicu ovocnej plnky natrite na prvý korpus. Na ovocnú plnku dajte polovici tvarohového krému. Prikryte druhým korpusom a potrite ho zvyšnou ovocnou a tvarohovou plnkou. Prikryte tretím korpusom. Tortu môžete prepichnúť 3 slamkami alebo drevenými špajľami, aby lepšie držala tvar. takto naplnenú tortu treba poriadne zachladiť (najmä ak pracujete v lete a v kuchyni je teplo). Tortu dajte aspoň na 4 hodiny do chladničky – najlepšie však cez noc. 

Pred zdobením torty dokončíme ganache – vychladnutá biela ganache je dobre roztierateľná (skoro ako arašidové maslo). Misku si položte na vlhkú utierku, aby dobre držala na linke pri šľahaní. Začnite ganache šľahať na nízkych otáčkach, keď zbledne a trošku zväčší objem, prilievajte pomaly zvyšných 100 g šľahačky a šľahajte, až kým nevznikne ľahký nadýchaný krém. 

Tortu po stranách potrite tenkou vrstvou čokoládového krému a dajte na 10 minút do chladničky.

Potom potrite tortu 2/3 krému – vrch a vrchné strany bokov torty budú biele. Zvyšný krém si rozdeľte na dve časti a do oboch pridajte žlté a červené farbivo – tak aby jedna plnka bola svetlejšia a druhá tmavšia. Takto zafarbenými plnkami potrite zvyšok torty – od bledšej až po tmavšiu – na spodku torty, aby vznikol ombré efekt. 

Poznámka:

S krémom sa dobre pracuje aj keď je teplo. Na zafarbenie je najlepšie použiť práškové farby, keďže čokoláda nemá rada vodu a krém by sa pri tekutých mohol trošku zraziť. Ak pracujeme opatrne, môžeme použiť aj gélové.

Okrem klasických potravinárskych farieb môžete krém (nielen tento, ale aj iný) zafarbiť aj najemno pomletým mrazom sušeným ovocím – pre oranžovú môžete použiť napríklad najemno pomleté mrazom sušené mango a jahody. 

Vrch tortičky môžete dozdobiť čerstvým ovocím, kamilkami alebo sedmokráskami a zmrzlinovým kornútkom. 

Scroll to top