Kakaová torta s figovým džemom (vegánska)

cokoladova torta

Figy ! Konečne sú v obchodoch. Tento rok som nemala to šťastie, aby som si ich doviezla z Chorvátska, pretože v tom čase keď som tam bola, ešte neboli dozreté.  Figám som prišla na chuť pred niekoľkými rokmi a raz keď budem veľká a budem mať vlastnú záhradu, verím, že v nej bude aj figovník, ktorému sa bude dariť a budem mať každý rok domáce figy. Každý ma v živote nejaké ciele a jedným z mojich je mať figovník. Bodka.
Z fíg som minulý rok robila chutney, ktoré nájdete  tu. Tento rok som zavárala a robila figový džem. a so škoricou, takže je z neho cítiť jeseň. Príprava je úplne jednoduchá, tak ako pri každej zaváranine – postačí ovocie a cukor, ktorý pôsobí ako konzervant.

Figy som zapojila aj do súťaže so SweetFamily, pripravila som jesenný dezert – čokoládovú tortu s figovým džemom. Skvelá bodka napríklad za nedeľným obedom, alebo len tak pre radosť.
Okrem toho, že figový džem a kakao spolu výborne chutia, táto torta je aj vegánska, teda bez živočíšnych produktov a teda aj bezlaktózová, pre tých, ktorí mliečne výrobky nemôžu.
Ja som ju síce doplnila jemným karamelovým krémom, ale vegánskou verziou môže byť napríklad krém z kokosového mlieka, alebo krém pokojne vynechajte, korpus je vláčny a trošku vlhký a myslím, že džem absolútne postačí.

A aby som nezabudla – heslo do súťaže : Ingrediencia, ktorá nesmie chýbať – Trstinový cukor SweetFamily! 🙂

Tak požívajte a zavárajte (a recepty sú samozrejme pod fotkami).

DSC_0317

DSC_0359

DSC_0338

DSC_0355

Potrebujeme
(18/20cm forma)

Korpus:
150 g hladkej múky
2 PL kakaa
1 ČL sódy bikarbóny
1 vanilkový cukor
štipka soli
120 g SweetFamily krupicového cukru
4 PL oleja
2 ČL octu
2/3 hrnčeka vody – cca 160 ml vody

Figový džem:
500g fíg
kôra a šťava z 2 stredných citrónov (alebo 1 veľmi veľký a šťavnatý)
150 g SweetFamily trstinového cukru (alebo viac ak sú figy málo sladké)
2 PL medu
štipka škorice

Postup
Džem :
Figy umyjeme a poodkrajujeme stopky. Potom ich nakrájame na štvrtky alebo osminky, pokiaľ sú dosť veľké. Dáme do hrnca a pridáme ostatné ingrediencie. Figy najskôr ochutnáme a pokiaľ sú málo sladké, dáme viac cukru alebo medu.
Na miernom plameni počkáme kým sa cukor rozpustí, figy pustia šťavu a začnú sa variť. Ak by pustili málo šťavy, môžeme doliať pohár vody. Figy necháme na malom plameni bublať, kým úplne nezmäknú a šťava nezačne hustnúť. Vtedy je džem hotový.
Prelejeme ho horúci do vysterilizovaných zaváraninových pohárov, zakrútime viečko a pretočíme tak, aby bolo viečko naspodku, obalíme utierkou a necháme pomaly vychladnúť.

Korpus:
Predhrejeme si rúru na 175°C.
V miske najskôr zmiešame mokré ingrediencie – cukor a olej. Pridáme múku, kakao, soľ, sódu bikarbónu, ocot a vodu. Poriadne premiešame tak, aby v ceste nezostali nijaké hrudky.  Potom prelejeme do papierom vyloženej formy na pečenie a pečieme asi 30 minút, a priebežne kontrolujeme špajľou. Keď je po pichnutí úplne suchá, korpus je hotový.
Necháme ho vychladnúť a prekrojíme tak, aby sme dostali 2 alebo tri kusy korpusu. Tortu naplníme figovým džemom.
Na vrch môžeme dať ešte krém alebo šľahačku a nezabudneme ani na figový džem a zopár čerstvých fíg.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top