Orechovo-mandľové rolky z filo cesta

orechove kolaciky

Čo robievate keď vám zostane cesto ? Ja napríklad, keď robím koláče z lineckého alebo sladkého krehkého cesta, zvyknem zvyšok, ktorý by som inak vyhodila, povykrajovať a naplniť ovocím alebo lekvárom a dám piecť spolu s koláčom. Tak isto robím aj s lístkovým cestom. A tentokrát aj s filo cestom. Primárne sme z filo cesta so sestrou robili jablkovo-orechové štrúdle. Zopár plátov nám ale ostalo a bolo ľúto vyhodiť. Takže som zo zvyškov a toho čo sa doma našlo urobila tieto rolky. Boli výborné, vydržali len chvíľku a bolo ich málo. Predsa len zo zvyškov toho až tak veľa neurobíte.
Niekedy najlepšie veci vznikajú práve vtedy, keď použijete to, na čo máte chuť a čo vám váš mozog povie, že by sa k sebe hodilo. A toto bol práve ten prípad :).

 DSC_1732
DSC_1698
DSC_1715

 

Pri recepte neuvádzam množstvo, pretože je na vás, koľko filo cesta použijete a na základe toho aj pripravíte plnku. Ja som ich napríklad robila zo zbytkov, ktoré mi zostali zo štrúdle.

Potrebujeme:

  • filo cesto (alebo klasické lístkové)
  • vlašské orechy a mandle v pomere 1:1
  • vanilkový lusk alebo vanilkový cukor s prírodnou vanilkou napr. od Dr.Oetker
  • med
  • rozmarín najemno nasekaný
  • sezam
  • maslo – trochu do plnky a na potieranie cesta

Postup:
Plnku si pripravíme zmiešaním mletých vlašských orechov a mletých mandlí (viem si predstaviť aj pistácie alebo kešu oriešky – mňam!). Do zmesi pridáme trochu roztopeného masla a niekoľko lyžíc medu – tak aby zmes bola tuhá a nie tekutá a dostatočne sladká a nezabudneme na vanilku. Je dobré ju v procese miešania ochutnávať a pridať všetko podľa vašej chuti. Ja som nakoniec ešte pridala nasekaný rozmarín – lebo med, rozmarín a orechy – to je moja obľúbená kombinácia.
Cesto si nakrájame na približne rovnaké štvorce – napríklad 10x10cm. Ak je niekde diera, jednoducho ju zaplátame iným kusom cesta. Cesto potrieme maslom a na spodný okraj dáme plnku, oba bočné kraje prehneme asi 1 cm smerom do vnútra a potom rolku zarolujeme. Dáme na plech a nakoniec všetky potrieme troškou masla a medu a posypeme sezamom. Ak máte inú spôsob rolovania, pokojne to urobte podľa seba, mne sa osvedčil tento.
Rolky pečieme na 170°C kým nie sú na povrchu zlatej farby. A potom už len zjesť !

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top