Rajčinový tart s karamelizovanou cibuľkou v polentovej kruste

paradajkovy tart

Napriek tomu, že je už začiatok októbra som v chladničke našla ešte posledné zásoby letných rajčín, ktoré dozreli niekedy v polovici septembra. Musím povedať, že tento rok ich bolo dosť veľa, vďaka za to krásne a slnečné počasie.

Každopádne, rajčinky ani v chladničke nevydržia navždy – a to ja ich omnoho radšej skladujem mimo chladničky, no pri tohtoročnej nádielke, by som ich pri takom skladovaní pravdepodobne nestíhala konzumovať. Takže chladnička bola jediná možnosť. Ale aby som sa už konečne dostala k veci. Domáci kečup sa mi z nich robiť nechcelo a jediné čo ma v tej chvíli napadlo (musím podotknúť, že bol skoro obed a ja som bola veľmi hladná) bolo urobiť rajčinový tart s čedarovo-polentovou krustou a karamelizovanou cibuľkou. A že chutil výborne ! Teplý a aj večer na studeno.

 

DSC_0094

DSC_0064

DSC_0011

 

Potrebujeme :
(forma – cca 25 cm priemer )

Polentová krusta
200 g polenty
1 PL bazalkového pesta
hrsť strúhaného čedaru (alebo iného aromatického syra)
1 PL masla
soľ, korenie

Plnka:
1 cibuľa
1 PL hnedého cukru
asi 100 g na kocky nakrájanej slaninky
hrsť strúhaného syra (čedar, alebo iný)
rajčiny

Postup:
Pripravíme si polentu – 200 g uvaríme podľa návodu na obale (ak máte instantnú je to za 2-3 minútky, neinstantná sa robí dlhšie). Keď je polenta tuhá – dá sa do nej postaviť vareška pridáme bazalkové pesto, maslo, soľ a korenie a nezabudneme na syr. Všetko poriadne premiešame.
Predhrejeme si rúru na 170°C a nachystáme si okrúhlu formu, najlepšie ak použijete s nepriľnavým povrchom. Inak je pre istotu lepšie formu vymazať a vysypať napríklad strúhankou. Polentu dáme do formy a rukami roztlačíme na celé dno a okraje tak, aby bola vrstva hrubá cca 1 cm.
Plnku pripravíme nasledovne – najprv necháme na kvapke olivového oleja zmäknúť nadrobno nakrájanú cibuľku. Keď začne hnednúť pridáme cukor a štipku soli a necháme ešte chvíľku karamelizovať. Cibuľku preložíme nabok a v hrnci ešte trošku opražíme nakrájanú slaninu. Na pripravenú krustu dáme najprv skaramelizovanú cibuľku. Potom pridáme slaninu a syr (pokojne môžete použiť aj balkánsky, či krémový alebo akýkoľvek iný syr, aký máte radi). Okoreníme a napokon pridáme nakrájane rajčiny. Podľa veľkosti a tvaru ich nakrájame buď na tenké kolieska alebo polovice a naukladáme tak, aby zakryli celý povrch. Môžeme pridať ešte zopár čerstvých bazalkových listov a dáme piecť zhruba na 45 minút.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top