Pavlova s krémom z mascarpone a lesným ovocím

pavlova s ovocim

Čo vy a Pavlova ? Robievate alebo nie ? Mne na chuť úplne stačí jeden kúsok, takže príliš často ju nerobíme. Väčšinou, keď mi z iného pečenia alebo varenia zostanú bielka – napríklad teraz okolo Vianoc – kedy mi zostanú bielka z lineckého cesta. Pavlova je celkom rýchla a nenáročná torta. Teda nenáročná pre nenáročných – upiecť totiž dokonalú bielu pavlovu je niekedy dosť drina – hlavne pokiaľ máte rúru, ktorá zakaždým pečie inak a má v každom rohu inú teplotu. Ale o tom sú predsa koláče, pečené doma a s láskou, ktoré takmer nikdy nie sú úplne dokonalé, ale na chuti im to neuberá. Aj na mojich fotkách môžete vidieť, že vrchný plát je trochu tmavší ako spodný (ten je krásne biely), ale príliš veľkú hlavu si z toho nerobím. To už býva je keď pečiete oba naraz, v malej a trochu starej rúre. Ale myslím, že kopa ovocia a svieži mascarpone krém to vynahradia.

Recept aj ďalšie foto nájdete nižšie 🙂

DSC_1217

DSC_1177

DSC_1192

DSC_1196

 

Potrebujeme:

120 g bielkov – cca zo 4 vajec
250 g práškového cukru
1 čl solamylu
1 vanilkový lusk
citrónová šťava (na vytretie misky)

Krém:

250 g mascarpone
100 ml šľahačky
cukor podľa chuti
kôra z citróna
lesné ovocie

Postup:
Rúru zapneme na 140°C.  Nachystáme si dva plechy s papierom na pečenie.
Cukor dvakrát preosejeme, aby v ňom neboli žiadne hrudky. Misku, v ktorej budeme bielka šľahať vytrieme citrónovou šťavou, aby sme sa zbavili akejkoľvek mastnoty. Najlepšie je použiť kuchynský robot, pretože bielka sa šľahajú pomerne dlho, ale nie je problém ani s klasickým ručným mixérom.
Bielka dáme do mixéra a začneme šľahať s polovicou cukru na najvyššej rýchlosti. Keď začnú tuhnúť pridáme druhú polovicu. Dokopy šľaháme bielka priblžne 8 minút – najlepší test, či už sú dobre vyšľahané, je zobrať trochu hmoty medzi prsty. Ak ešte cítite čiastočky cukru, treba šľahať ďalej. Nakoniec pridáme 1 kopcovitú čl solamylu a vnútro vanilkového lusku. Ak chcete mať Pavlovu úplne bielu bez čiernych bodiek, pokojne dajte vanilkovú esenciu.
Hmotu rozdelíme rovnomerne na oba plechy a vytvarujeme dva kruhy. Dáme piecť do rúry asi na 45-50 minút. Pavlova by mala byť úplne biela, na povrchu chrumkavá a vnútri trošku lepkavá a naťahovacia, no nie vždy sa to podarí. Je preto dobé korpusy v rúre sledovať a podľa toho prispôsobiť aj čas pečenia. Je pravdepodobné, že prvá pavlova ktorú urobíte, nebude úplne biela (ani moja nie je), a pokiaľ pečiete naraz oba korpusy, tak je možné že aj tak nebudú mať oba rovnakú farbu. Každá rúra pečie inak, preto je možné, že nabudúce budete musieť pridať/ubrať teplotu a prispôsobiť čas pečenia, podľa toho, ako to máte odsledované vo vašej rúre.
Keď korpusy vyberieme a necháme vychladnúť, mali by sa pomerne ľahko dať odlepiť od papiera na pečenie, ale aj tak pre istotu použite dlhý natierací nôž alebo podberák, ktorým hmotu opatrne odlepíte od papiera.
Krém:
Krém na Pavlovu je nadýchaný a ľahký presne tak ako aj korpusy. Do misky dáme naraz mascarpone aj šľahačku. Neuvádzam množstvo cukru – keďže korpusy sú dosť sladké, do krému si dajte podľa chuti niekoľko polievkových lyžíc práškového cukru a priebežne ho ochutnávajte. Zmes parkárt premixujeme, tak aby bola stále trošku tekutá, no zároveň držala tvar (nechceme taký tuhý krém ako do klasickej torty, no zároveň nie úplne tekutý). Ja zvyknem ešte pridať trochu kôry z citróna alebo štipku škorice, podľa toho aké drobné ovocie použijem.
Krém rozdelíme na dve polovice – prvú natrieme na prvý korpus, na ten položíme druhý a dáme zvyšný krém. Ak korpusy trochu popraskajú, vôbec to nevadí, veď celá torta je tak trochu

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top