Maková torta s brusnicami, pekanovými orechmi a karamelom

makova torta

Tento rok som chcela upiecť tortu, ktorá bude vyzerať (a aj chutiť) vianočne, ale zároveň nebude obsahovať tie „klasické“ chute Vianoc – teda škoricu, perníčky a podobne. Chcela som niečo iné, trošku sviežejšie, no zároveň primerané ročnému obdobiu a tomu, čo v obchodoch teraz zoženieme. Použila som brusnice, konečne ich v obchode mali čerstvé, no ak sa vám nepodarí, môžete použiť iné drobné ovocie, alebo ich nahradiť sušenými, či dobrým domácim džemom s kúskami ovocia. Trošku nudné a obkukané vlašské orechy som nahradila pekanovými, ponamáčala ich v domácom karamely. A brusnicami obalenými v cukre som vytvorila zasnežené červené guľôčky na vrch torty. S výsledkom som bola na moje počudovanie spokojná (pretože ja nie som spokojná takmer nikdy), sladkú chuť krému a karamelu dopĺňajú brusnice výborne a k tomu ešte celý chrumkavý mak, paráda.

Keď si prečítate recept, možno sa vám bude zdať zdĺhavý a namáhavý. Áno, zašpiníte veľa riadu, a áno zaberie pomerne dosť času, ale myslím, že pokiaľ varíte a pečiete radi, tak čas strávený práve takto je na nezaplatenie. A potom ešte ten výsledok – ten je tiež na nezaplatenie.

Nasledujúci recept vznikol v spolupráci so SweetFamily, ktorých produkty používam ( a myslím, že aj väčšina z vás) pravidelne, takmer na dennej báze. A popravde, ani som nečakala, koľko „druhov“ cukru sa dá využiť pri jednom koláči, no zároveň som si istá, že by postačil aj iba klasický krupicový a práškový. Na duhej strane sa tento jeden recept dá rozdeliť na tri menšie – korpus, brusnicový džem a karamel a všetky sa dajú použiť aj zvlášť na iné sladké radosti !

A nakoniec, aby som nezabudla na heslo ! -> Vianoce chutia najkrajšie so SweetFamily !

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

Maková torta s brusnicami

Potrebujeme
(forma s priemerom 18 cm, na klasickú 25 cm treba dvojitú dávku)

Korpus:
180 g hladkej múky
150 g SweetFamily krupicového cukru
1/2 prášku do pečiva
60 g celého maku
3 vajcia
1 čl vanilkovej esencie

Krém:
300 g hladkého tvarohu
250 ml šľahačky
3 pl karamelu
80 g SweetFamily práškového cukru (alebo podľa chuti)
1 stužovač

Karamel:
1 hrnček SweetFamily hnedého cukru
6 pl vody
200 ml smotany na šľahanie

Brusnicový rozvar/džem
250 g  čerstvých brusníc
2 pl vody
200 g  SweetFamily 1-2-3 Rote Grutze cukru (alebo aj klasického trstinového alebo krupicového)

Čerstvé brusnice, pekanové orechy a celý mak na ozdobenie

Postup:

  • Pripravíme si korpus. Rúru zapneme na 170°C. Oddelíme si bielka a žĺtka, žĺtka vymiešame s cukrom do hladkej bledej peny. Potom pridáme postupne múku, kypriaci prášok, vanilku a celý mak. Zvlášť si vyšľaháme bielka a tie potom pomaly zapracujeme do cesta. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vyspanej formy na tortu a pečieme približne 45 minút. Najlepšie je však ho po 30 minúta sem-tam kontrolovať, pichnúť špajľou a keď je hotový, špajľa by mala zostať suchá.
  • Kým sa korpus pečie a chladne pripravíme karamel, brusnice aj krém. Začneme karamelom – v hrnci rozpustíme cukor s vodou – nemiešame ho, iba sem-tam. Keď sa cukor rozpustí a začne tmavnúť, odstavíme ho a prilejeme smotanu na šľahanie. Treba si dať pozor, lebo zmes bude po priliatí smotany bublať, no po chvíli prestane. Počas chladnutia karamel trošku zhustne. Ešte za tepla (no tak aby ste sa nepopálili) môžete do karamelu ponamáčať pekanové (alebo vlašské) orechy na ozdobu.
  • Brusnicový rozvar – umyté brusnice dáme do hrnca, zasypeme cukrom a pridáme vodu. Na miernom plameni ich varíme – teplom brusnice začnú pukať a uvoľňovať šťavu. Pravidelne premiešame, keď začne rozvar hustnúť a všetky brusnice už zmäkli a popukali, môžeme ho odstaviť a nechať vychladnúť.
  • Krém – krém si pripravíme na záver, pretože nemusí chladnúť a rovno sa dá použiť na tortu. Mixérom vyšľaháme dokopy tvaroh, šľahačku a stužovač. Preosejeme cukor a pridáme ho tiež a napokon aj niekoľko lyžíc karamelu – množstvo závisí od vašej chute, ja som dala 3 pl. Krém šľaháme kým nemá tuhšiu roztierateľnú konzistenciu.

Plnenie:

  • Korpus rozrežeme na tri časti. Najskôr ho natrieme polovicou brusnicového rozvaru, na ten natrieme časť krému (tak aby vydalo ešte na potretie torty a druhú vrstvu). To isté zopakujeme aj na druhej vrstve a napokon tortu potrieme z vonkajších strán. Strany môžeme obsypať celým makom – ja som sa pokúsila urobiť vzor brezy. Mak som naliepala pomocou papiera na pečenie – na kraj papiera na pečenie som si nabrala mak a ten potom postupne prikladala na strany korpusu – proces bol jednoduchší ako som predpokladala (a až na to, že mak bol okrem torty aj všade okolo mňa je výsledok celkom fajn).
  • Na vrch som ešte poukladala ponamáčané orechy v karamely a čerstvé brusnice, z ktorých som zopár namočila do vody s rozpusteným cukrom a následne vyváľala v krupicovom cukre.
  • Hotovo!

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top