Red Velvet vianočné hviezdičky

red velvet hviezdicky

Vianočné pečenie je u nás už v plnom prúde. Hotové máme medovníčky, linecké kolieska, vločky a hviezdičky, kokosové rožky, medvedie labky, orechy plnené nutellou a aj vanilkové rožky. Je veľmi pravdepodobné, že som na niečo zabudla, ale to vôbec nevadí.

S priateľom sme skonštatovali, že linecké koláčiky sú výborné aj bez plnenia, a tak som starkin recept na linecké trošku upravila, pridala zopár ingrediencií a urobila z nich red velvet hviezdičky. Tak ako do klasických red velvet koláčikov patrí kakao a trošku zákysu (alebo kyslej smotany) a červená farba, to všetko som pridala aj do týchto koláčikov.
Ozdobili sme ich bielkovou polevou s kvapkou citrónovej šťavy, ktorá na tmavočervenej farbe hviezdičiek vyzerá úplne parádne. Recept aj viac foto nájdete nižšie a teraz rýchlo na pečenie a zdobenie !
Aj tento receptík je súčasťou súťaže so SweetFamily a aby som nezabudla – heslo: Vianoce chutia najkrajšie so SweetFamily !

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

 

Red velvet vianočné hviezdičky

Potrebujeme:
400 g hladkej múky
200 g SweetFamily práškového cukru
295 g masla izbovej teploty
1 vanilkový cukor
2 žĺtka
2 pl holandského kakaa
1 pl zákysu/kyslej smotany
1/2 čl kypriaceho prášku
štipka soli
červené potravinárske farbivo (asi 1/2 čl červenej gélovej farby)

Poleva:
2 bielka
280 g preosiateho SweetFamily práškového cukru
2 čl citrónovej šťavy

Postup:

  • Postup je úplne jednoduchý, či už cesto pripravíte v kuchynskom robote alebo v mise holými rukami. Ja niekedy preferujem jednu a niekedy druhú možnosť. Každopádne v miske zmiešate všetky ingrediencie, maslo by malo byť zmäknuté, tak aby sa s ním dalo dobre pracovať. Pokiaľ by sa vám cesto zdalo príliš drobivé pridajte ešte trochu masla, pokiaľ je príliš lepkavé, to by nemal byť problém,  po zachladení v chladničke by malo byť akurát.
  • Keď sa všetky ingrediencie spoja a nikde v ceste už nie sú kusy masla, cesto dáme do kuchynskej fólie alebo plastového vrecúška (pokiaľ sa trošku lepí nevadí, stačí fólia trošku pomúčiť a keď cesto v chlade odstojí, bude akurát). Cesto necháme vychladnúť aspoň 1-2 hodiny. Pokojne si ho môžete pripraviť aj niekoľko dní dopredu. Pokiaľ máte cesto v chladničke dlhšie, je dobré ho pár hodín pred vykrajovaním vyložiť, aby trošku zmäklo.
  • Cesto z chladničky rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Pokiaľ sa lepí pridáme trošku múky. Vykrojené koláčiky pečieme cca na 170 °C len pár minút – čas si odstupujte na prvom plechu podľa vašej rúry, pretože ako vždy hovorím, každá rúra pečie inak.
  • Kým koláčiky chladnú pripravíme si polevu – bielka s c preosiatym práškovým cukrom a citrónovou šťavou šľaháme kým nemajú tuhú (no stále trošku tekutú) konzistenciu. Na zdobenie je lepšia hustejšia poleva, na natieranie zase trošku redšia.
  • No a potom už len zdobíme zdobiacim vrecúškom a necháme páč hodín zaschnúť.
  • Hotovo !

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top