Vianočné koláčiky / jedlé darčeky 1

medovniky recept

Vyrábate jedlé darčeky ? U nás doma ich vyrábame každoročne. Na dnes som si prichystala prvý príspevok s jedlými darčekmi, ktoré sú darčekmi len tak na polovicu, pretože si ich pokojne môžete pripraviť ako vianočné pečivo – a predpokladám, že väčšina z vás perníčky a makrónky pripravuje práve na jedenie a nie na darovanie – ALE myslím si, je to veľmi milý darček napríklad pre kamarátov. Pokiaľ sa vám ich podarí pekne ozdobiť buď bielkovou polevou, orieškami alebo zlatým práškom a zabaliť do škatuľky, bude to určite maličkosť, ktorá niekoho poteší.

Tak isto makrónky – tie v tomto období robievam pretože mi zvyknú zostať bielka pri výrobe cesta napríklad na linecké koláčiky. Nie som makrónkový expert, ani nevyzerajú najkrajšie (hlavne keď neviete nájsť sitko a preosiať mleté mandle), ale v konečnom dôsledku do podľa mňa vôbec nevadí, pokiaľ sú robené z lásky a radosti, alebo o desiatej večer a bez sitka, tak ako tie moje 😉
DSC_1205

DSC_1205
DSC_1205

 

Naše domáce medovníčky:

Potrebujeme:
350g hladkej múky
175g hnedého cukru
85g zlatého sirupu
100g masla
1 čl sódy bikarbóny
1 vajce (plus na potretie)
perníkové korenie + 1 škoricový cukor Dr.Oetker

Poleva:
bielko
140g práškového cukru

Postup:
V hrnci roztopíme maslo, cukor a zlatý sirup, premiešame, aby sa zmes spojila. Odstavíme a necháme chvíľku vychladnúť.  Vo väčšej miske zmiešame suché ingrediencie – múku, perníkové korenie, sódu. Pridáme celé vajíčko. Do toho následne vylejeme trošku vychladnutý sladký sirup. Zmes je najlepšie miešať mixérom alebo varechou (aby ste si nepopálili ruky a aj tak je pomerne lepkavá, takže mixér je najlepšia možnosť).
Nachystáme si potravinársku fóliu. Zmes je po premiešaní dosť lepkavá, ale po schladení v chladničke bude mať perfektnú konzistenciu. Najlepšie ju dostanete z misky do fólie cukrárskou špachtľou alebo varechou, tak aby sa vám neprilepila na všetky prsty. Necháme ju schladiť v chladničke asi hodinu.
Na pomúčenej doske ju potom vyvaľkáme asi na 0.5 cm hrúbku a vykrajujeme.
Ozdobíme napríklad orieškami, hrozienkam alebo bielkovou polevou.
Poleva:
Bielko zmiešame s 140 g preosiateho práškového cukru. Mixérom poriadne vymixujeme tak, aby medzi prstami nebolo cítiť žiadne čiastočky cukru.

 

Makrónky s vianočným korením

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

Recept na makrónky z minulého roka nájdete TU.
Pokojne vynechajte škoricu a perníčkové korenie, no s nimi budú mať ten správny vianočný nádych.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top