Hroznový džem

hroznovy dzem
Najskôr som si ani nemyslela, že „recept“ na hroznový džem dám na blog, ale potom som si povedala, prečo nie, to, že som až zmiešala hrozno s cukrom a povarila nie je síce žiadna veda, ale možno nie každý hroznový džem doma robí, tak sa s receptom a hlavnejšie s postupom podelím.
Ani my sme doma hroznový džem nikdy nerobili. Vždy len klasické – jahodový, marhuľový, ríbezľový, lebo ten máme najradšej do koláčov, a višňový, lebo ten je perfektný na vianočku. Ak keďže sa mi dostalo do rúk domáce hrozienko, a 2 kilá asi na koláč nepoužijem, tak som včera večer varila džem. Mám síce len 4 malé poháriky, ale som spokojná, že som to odskúšala. O rok dám viac.
…spokojná je aj naša stena v kuchyni, ktorá je stále bez kachličiek a pribudol už aj hroznový fľak. Bez neho by to asi nebolo ono. Kachličky prekryjú (keď sa konečne dokopeme k tomu, aby sme ich dali spraviť…možno do Vianoc). Každopádne recept a postup nájdete spolu s fotkami nižšie!


DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

Hroznový džem

Potrebujeme:
(cca 4 3dcl poháriky)

  • 1,7kg domáceho tmavého hrozna
  • 2 hrnčeky krupicového cukru (použila som 250ml hrnček)

Postup:
Hrozno odstopkujeme a do hrnca postupne „vytlačíme“ každú bobuľku. Jednoducho ju stlačíme medzi prstami a dužina spolu s kôstkou vyjdú von. Šupky odkladáme bokom, použijeme ich neskôr.
Vytlačenú hroznovú dužinu povaríme na miernom plameni, kým sa jednotlivé bobuľky nespoja a nevytvoria jednu veľkú masu s jadierkami. Trvá to cca 7-10 minút.
Zmes precedíme cez sitko – tak aby v sitku zostalo čo najmenej hroznovej dužiny a šťavy. Zbavíme sa tak všetkých jadierok. Zmes so  šťavou vrátime do hrnca a pridáme hroznové šupky a dva hrnčeky cukru. Zamiešame a necháme chvíľku odstáť. Potom vrátime na mierny plameň a varíme. Varíme kým džem nezhustne. Sem tam odstránime z vrchu penu. Džem je hotový, keď ponoríme lyžičku a po vybratí na nej zhustnutý džem trochu drží. Hustota je však na vás, ja mám radšej keď je trošku redší, lebo potom po otvorení v chladničke aj tak ešte trošku zatuhne. Následne dáme do pohárikov, zakrútime, otočíme hore dnom a necháme pod utierkou vychladnúť. Vrchnák sa zatiahne a džemík môžeme skladovať aj v komore.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top