Koláč s kardamónom a figami

torta s figami

Figová sezóna už takmer skončila, tak ak ešte máte možnosť niekde posledné figy uchmatnúť, určite tak urobte, pretože ja hovorím, že fíg nikdy nie je dosť. Mne už približne mesiac trhá srdce, vždy keď idem po našej ulici a vidím obrovský figovník, ktorý majú susedia v záhrade. Časť z neho trčí aj na ulicu. Figovník bol celú jeseň obsypaný figami. Figy dozreli. A stále sú na strome. Lístie z neho opadalo a pomaly opadávajú aj figy. TAKÉ PLYTVANIE! Vždy keď idem okolo mám chuť aspoň jednu odtrhnúť a zistiť aké sú. Ale nemám odvahu.Takže čakám, kým figy opadnú úplne a už sa na to plytvanie nebudem musieť pozerať. Možno o rok naberiem odvahu a pôjdem im zazvoniť či si nemôžem zopár natrhať.

PS. ak už figy nezoženiete, pokojne dajte na koláč a dnu ovocie podľa vašej chuti.

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

Koláč s kardamónom  a figami

(priemer 20cm, čas prípravy cca 20 minút, plus pečenie)
Korpus:
140g hladkej múky
120g krupicového cukru
1/3 kypriaceho prášku s vínnym kameňom Dr.Oetker
110 ml mlieka
1 vajce
2 čl vanilkovej esencie Extra bourbon vanilka Dr.Oetker
približne 5 zrniečok kardamónu – najemno zomletých
Krém:
½ zlatého klasu s prírodnou vanilkou Dr. Oetker
250ml mlieka
30g  krupicového cukru
1 vanilkový struk Dr.Oetker
250g hladkého tvarohu
kôra z celého citróna
práškový cukor podľa chuti
Postup:
Začneme prípravou krému – v hrnci zohrejeme 200ml mlieka s cukrom, v zvyšných 50ml rozmiešame polovicu Zlatého klasu. Keď sa mlieko zohreje, zlatý klas pridáme do hrnca. Pridáme aj semiačka jedného vanilkového struku. Na miernom plameni miešame kým krém nezhustne a nenadobudne konzistenciu pudingu. Potom ho prelejeme do misky a vrch prikryjeme potravinárskou fóliou (dáme je na povrch pudingu, aby sa neurobila počas chladnutia kôrka). Krém necháme úplne vychladnúť.
Keďže nejde o klasický tortový korpus ale o koláč – vajíčko nerozdeľujeme na bielko a žĺtok, jednoducho ho celé vymiešame s cukrom do peny. Pridáme vanilkovú esenciu, a postupne pridávame múku s kypriacim práškom a mlieko, kým nevymiešame hladké cesto. Nakoniec pridáme kardamón – ak zoženiete mletý, tak približne ¼ lyžičky, alebo v mažiariku môžete podrviť semiačka celého kardamónu.
Korpus vylejeme do formy na tortu, ktorú sme vymastili a vysypali múkou, alebo vystlali papierom na pečenie. Pečieme asi 30-40 minút – kým nie je povrch zlatý a špjdla po pichnutí čistá.
Vrátime sa k pudingu – vychladnutý puding najskôr rozmiešame mixérom a potom do neho postupne začneme pridávať jemný tvaroh – po troche, aby sa vždy dobre rozmiešal. Pomedzi to pridávame aj práškový cukor – sladkosť krému už záleží od vašich chutí, ja som dala 4 polievkové lyžice. Nakoniec dochutíme citrónovou kôrou.
Korpus rozrežeme na polovicu. Polovicu krému použijeme do stredu, môžeme ho doplniť napríklad ríbezľovým lekvárom.  Zvyšnú polovicu si necháme na vrch a prípadne na strany koláča. Dozdobíme ovocím.

Scroll to top