Levanduľový sirup

levandulovy sirup

Čaute priatelia, hlásim sa z dovolenky, takže veľa písať nebudem. Rada by som sa ale podelila o jednoduchý levanduľový sirup, ktorý som pripravila  spolupráci s Dr.Oetkerom. Na odskúšanie som dostala cukor, ktorý je priamo určený na prípravu ochuteného sirupu a mojím zadaním bola levanduľa. Čakala som dva mesiace, kým ta moja zakvitne novými kvetmi a mohla som sirup pripraviť.

Čo sa týka prípravy, je super jednoduchá. Levanduľové kvety pozbierate, a necháte lúhovať v horúcej vode s cukrom. Keď vychladne na izbovú teplotu, dá sa na noc do chladničky a na druhý deň prevarí. Precedíme a dáme do uzatváracích pohárikov. Ak sirup otočíte hore dnom, veko sa zatiahne a teda mal by vydržať čo najdlhšie :). Samozrejme ak ho nevypijete.
No a čo sa týka limonády, za mňa je niekedy menej viac, čiže na 4 dcl pohár som si dala myslím jednu lyžicu sirupu a ešte aj kvapku z čerstvého citróna. Musím povedať, že na minulotýždňové horúčavy mi pri balení kufrov padla výborne!

 

levandulovy-sirup
levandulovy-sirup
levandulovy-sirup
levandulovy-sirup
levandulovy-sirup

Levanudľový sirup

Potrebujeme:

  • 500 ml vody
  • 1 balenie cukru na sirup Dr.Oetker
  • kvety levandule – približne hrsť alebo 2-3 polievkové lyžice

Postup:
Čerstvé kvety levandule oberieme zo stopiek. Necháme ich vylúhovať v horúcej vode, no nevaríme. Po vychladnutí primiešame cukor a dáme na noc do chladničky.
Na druhý deň prevaríme – cca 10 min a potom cez sitko prelejeme do prichystaných fľaštičiek. Tie otočíme hore dnom a necháme veko zatiahnuť.
Hotový sirup riedime s vodou, ľadom, minerálkou a môžeme pridať aj kvapku citrónovej šťavy :).
Hotovo!

Scroll to top