Istria – Chorvátsko 2020

Článok o Istrii som chcela napísať už minulý rok, no musím sa priznať, nemala som čas (alebo som bola lenivá) a potom, keď som si na to niekedy počas zimy spomenula, bolo to už dosť odveci. Takže, snáď mi to tento rok vyjde.

Na Istriu chodíme už 20 rokov a preto je to miesto veľmi blízke nášmu srdcu. Keď tam prídem cítim sa ako doma. Až na to, že ma sprevádza vôňa rozmarínu, levandule a mora. Čiže, musím sa priznať, cítim sa tam lepšie ako doma. Počas posledných pár rokov sme Istriu pochodili autom krížom krážom, po pobreží aj vnútrozemí. Ak milujete Taliansko a hlavne Toskánsko, bohatú históriu a dobré jedlo, bude to miesto pre vás.

Prečo práve Istria?

Neviem. Chodíme sem od malička, dá sa povedať, že domáci, ktorý nám prenajíma dom je už rodinným priateľom. Istria je pomerne blízko, z Bratislavy približne za 7 hodín autom – cez Rakúsko a Slovinsko aj so zastávkou na kávu.

istria croatia kamenjak
croatia istria dreadlocks

Každoročne bývame v menšej dedinke pri Pule, ktorá sa nachádza na juhu polostrova. Ráno vybehneme na kávu, kúpime si čerstvé pečivo, zeleninu a ovocie na trhu, prídeme domov a ideme na pláž s knihou pod pazuchou. Tento rok som prečítala 4. Na obed sa vrátime, uvaríme si jednoduchý obed z domácich surovín, oddýchneme si (alebo pracujeme, ak je treba) a podvečer sa opäť ideme okúpať. Žijeme si tam pomaly a jednoducho, čo sa s našimi dňami počas roka nedá porovnávať. A v tom je čaro našej letnej dovolenky. Vždy na tom istom mieste. Na nasledujúcich fotkách môžete vidieť, ako naše dovolenkové stravovanie vyzerá.

croatia market
croatia pula market
croatia cooking
leco sakshuka
croatia cooking
fritata
stuffed peppers
pasta
croatia cooking
dagnje na buzaru

Musím sa priznať, že počas rokov vidím, ako sa Istria mení. S pribúdajúcimi turistami pribúdajú nové stavby, domy, obchody. Na jednej strane je to dobre, no na druhej strane sa aj tu život zrýchľuje a je menej autentický, ako pred 10timi rokmi. S tým ale musíme v dnešnej dobre rátať.

No a pokiaľ sa rozhodnete Istriu navštíviť, odporúčam počas výletov jazdiť po malých mestečkách, mimo hlavných ciest a diaľnice. Určite narazíte na poklady, jedlo či históriu, vyhnete sa turistom a zažijete autentické Chorvátsko.

kotli kotle croatia

História

Istria má bohatú históriu, ktorú je vidno na každom kroku Najviditeľnešie sú pamiatky z čias Rímskej ríše, ktoré zostali zachované, no aj z pevnosti čias prvej svetovej vojny.

Pula

V Pule môžete vidieť rímsky amfiteáter – Arénu. Je rovnako stará ako Rímske koloseum a 6. najväčšia na svete. V Aréne sa usporiadúvaju koncerty, filmový festival, ktorý je v Pule každý rok a raz sa nám v nej pod hviezdami podarilo pozerať Harryho Pottera. Bola som ešte malá, ale aj tak si to veľmi dobre pamätám a verím, že sa mi ešte naskytne podobná príležitosť. Okrem Arény v Pule môžete vidieť Víťazný oblúk, Herkulovu bránu, nespočetne veľa krásnych kostolov alebo napríklad aj zachovalý Chrám cisára Augusta. Stačí sa prechádzať historickými uličkami a vždy natrafíte na niečo nové.

pula arena amfiteater
croatia cat

Istria bola v minulosti súčasťou Benátskej republiky a neskôr Talianskeho kráľovstva. Tieto vplyvy môžete vidieť nielen v architektúre a jedle ale napríklad aj v talianskych názvoch miest či nápisoch v mestách, ktoré sú aj v chorvátštine aj v taliančine.

croatia fort

Okrem vplyvov Rímskej ríše a Talianska je v Pule a jej okolí vidno aj vplyv prvej svetovej vojny. Počas nej bola Istria súčasťou rakúsko-uhorskej monarchie a bola jej námorným centrom. Preto je na Istrii niekoľko veľmi dobre zachovaných vojenských pevností. Niektoré pomaly pohlcuje bujná vegetácia, iné sú zrekonštruované a sprístupnené ľuďom. Napríklad Fort Verudela, ktorá sa nachádza pár minút od Puly je dnes zmenená na nádherné akvárium a centrum pre záchranu morských korytnačiek. Je to jedno z miest, ktoré naozaj odporúčam navštíviť. Pamätám si ho ešte keď malo len zopár akvárií, no dnes sa pýši množstvom exponátov a morských živočíchov. Musím povedať, že každoročne pribudnú nové veci, je vidno, že akvárium sa krásne starajú a okrem morského sveta v ňom nájdete aj nádhernú výhliadku a zmapovanú históriu samotnej pevnosti.

verudela aquarium
verudela fort

Z čias Prvej svetovej vojny sa pod Pulou nachádza aj rozsiahla sieť tunelov, ktoré slúžili na prípadnú evakuácie a ochranu obyvateľstva. Časť z nich je sprístupnená pod názvom ZeroStrasse. Odporúčam navštíviť najmä počas horúcich dní, kedy sa potrebujete schladiť, pretože v tuneloch je naozaj príjemný chládok (miestami až zima :).

Jedným z mojich najobľúbenejších miest v Pule je tržnica. Ide o nádhernú secesnú budovu, s kovovými trámami a nástennými maľbami. Na jej poschodí sa nachádzajú kaviarničky a pekárne, na prízemí trh s čerstvými rybami, mäsom a mliečnymi výrobkami. Pred budovou tržnice je každý deň  veľký trh, kde nájdete domáce výrobky, zeleninu, ovocie a bylinky. Odporúčam navštíviť ju v doobedňajších hodinách, kedy na kávičke sedia domáci a zoženiete najčerstvejšie produkty.

pula market
croatia pula market
croatia pula market

Rovinj

Za jedno z najkrajších miest Chorvátska je považovaný Rovinj. Nachádza sa na západnom pobreží Istrie a je známy svojimi úzkymi uličkami, ktoré vedú na kopec ku Kostolu Sv. Eufémie. Kostol býva otvorený a dokonca sa dá vyjsť na kostolnú vežu (po VEĽMI starých drevených schodoch – trámoch, ak sa to tak vôbec dá nazvať) s nádherným výhľadom na rovinjské strechy. Rovinj je aj mestom umelcov, takže v malých uličkách nájdete galérie a obchody s lokálnymi suvenírmi, obrazmi, šperkami. Dokonalé!

rovinj croatia
rovinj croatia

Bale

Bale je malé mestečko kúsok od Puly. Nenachádza sa priamo pri mori, no je očarujúce úzkymi kamennými uličkami a zákutiami, ktoré dýchajú domácou autentickou atmosférou. Pochodiť sa dá naozaj za chvíľu, takže ak budete mať cestu okolo, oplatí sa navštíviť.

bale vale croatia
bale vale croatia
bale vale croatia

Horské mestečká a vodopády – Motovun, Završje, Kotli, Řoč

Okrem pobrežia má Istria nádherné aj vnútrozemie. Čím idete severnejšie, je viac hornaté a zelené. Na kopcoch sa týčia malé mestečká s kostolmi a červenými strechami. Vedľa ciest sú olivové sady a sem-tam levanduľové pole. Ak sa rozhodnete ísť mimo hlavných ciest, treba rátať s úzkymi uličkami, niekedy aj cestou bez asfaltu, no nič také, čo by bežné auto nezvládlo.

motovun istria

Motovun je jedno z najnavštevovanejších horských miest Istrie. Úzke uličky, hradby a nádherné výhľady sú lákadlom turistov, preto tam býva celkom plno. My sme ho zažili v totálnom daždi a aj tak tam bolo pomerne veľa ľudí.

motovun istria

Ak sa chcete ľuďom vyhnúť, navštívte Završje. Takmer opustené mestečko, ktoré pomaly pohlcuje príroda. Vedie k nemu úzka panoramatická cesta pomedzi zeleň a olivové sady.

završje croatia istria

Počas výletu do Motovunu a Završja sa oplatí pozrieť aj dedinku Kotli. Kotli je známa malými jazierkami a zachovalým vodným mlynom. Jazierka vyhĺbila rieka Mirna, ktorá je najdlhšia na Istrii. Počas teplých dní sa v nich dá kúpať, takže očakávajte, že tu zopár ľudí stretnete, no nie je to žiadna tragédia. Na základe počasia (ktoré je vo vnútrizemí iné ako na pobreží) majú jazierka buď sivú alebo krásnu azúrovú farbu. Hneď veľa jazierok je mala Konoba, kde servírujú lokálne jedlá. Zoberte si hotovosť, keďže tam nie je žiadny signál, kartou nezaplatíte, na čo sme doplatili my.

Keď sme odchádzali z Kotli s prázdnym žalúdkom, zašli sme do blízkej dediny Roč. Opäť maličká no malebná dedinka s perfektnou Konobou. Na obed sme boli jediní zákazníci, dopriali sme si predjedlo v podobe istrijských syrov a cestoviny s hľuzovkami. A ja ešte pohár domáceho červeného vína. Keď som si o dva dni neskôr pozerala bloček, všimla som si, že víno stálo 6 kn, čo nie je ani celé euro. Stále neviem, či to bola naozaj jeho cena, alebo nám ho zle zaúčtovali.

kotli kotle croatia
kotli kotle croatia

Návštevu miest odporúčam na skoré ráno alebo doobedie, keď v nich nie je toľko turistov. Ja verím, že sa nám ich podarí navštíviť aj počas neskorej jesene, alebo skorej jari (kedy je na Istrii sezóna divokej špargle!!!!!!), aby som si užila ich prázdnu autentickú atmosféru.

zarecki krov waterfall
sopot waterfall

Pokiaľ vás viac láka príroda ako túlanie sa uličkami, na Istrii nájdete kopec vodopádov. My sme ich všetky neobehali, keďže bol vonku celkom úpek, no počas jedného dňa sme navštívili Zarečki krov vodopád a vodopád Sopot. Počas jari, skorého leta a jesene je v nich nádherná azúrová voda, my sme ich videli v daždi, kedy bola kalná, ale vôbec to nevadilo. Pri návšteve týchto horských mestečiek treba mať na pamäti, že aj pokiaľ odchádzate z pobrežia, kde svieti slnko, počasie v strednej Istrii môže byť úplne iné.

Jedlo

Istria je známa hľuzovkami a olivovým olejom. Oboje patria medzi najlepšie na svete. V reštauráciách dostanete všetko od morských plodov, po pizzu až cestoviny, či dobroty na grile alebo čerstvé pečené prasiatko. Okrem toho netreba vynechať ani trhy a potraviny. Čerstvé domáce paradajky, papriky či ovocie sú úplne dokonalé. Varenie z domácich surovín je pre mňa jedna z najobľúbenejších vecí na celej dovolenke. Lečo z čerstvých paradajok a istrijskej klobásky, cestoviny s hľuzovkami, perfektnou smotanou či pancettou. Veľmi jednoduché a rýchle, ale dokonale chutné.

konoba roč
konoba roč

V reštauráciách sa oplatí napríklad ochutnať výber syrov z Istrie a istrijský pršut, fuži (istrijské tradičné cestoviny) s hľuzovkovou omáčkou či dagnje na buzaru / slávky na cesnaku.

Okrem toho netreba vynechať klasické pečivo slanci, burek alebo sladké vysmážané fritule.

More

Istrijské pláže sú kamenisté s priezračne čistou vodou (na väčšine miest). Nájdu sa aj pláže pre rodiny s deťmi, no tam treba počítať s vyššou koncentráciou ľudí. My sme hľadali také, kde nikto nebol.

croatia beach istria
istria bridge punta christo
croatia beach istria

Juh Istrie je známy prírodnou rezerváciou Kamenjak. Kamenjak sa nachádza na najjužnejšom cípe, platí sa doň vstupné, ktoré ale nie je vysoké a po prejdení rampou vás čakajú kamenisté cesty (bez asfaltu) a nespočetne veľa pláží a zálivov s nádhernou priezračnou vodou, borovicami a cikádami. Odporúčam zobrať si so sebou aj nejaké jedlo a dostatok pitia. A samozrejme si po sebe nakoniec upratať.

croatia beach istria
istria beach

Nás tento rok zavialo na polostrov Marlera, ktorý sa nachádza kúsok od kamenjaku. Na konci polostrova je aj krásny maják, kde sa môžete ubytovať (je to môj sen, no najskôr by bolo vyhrať na športke). Autom sme sa dostali po prašnej a kamenistej ceste takmer ku pláži. No ak tej pláži – je kamenistá, so zálivmi s malými okruhliakmi, ale aj veľkými skalami. Okrem nás tam boli odparkované asi ešte dve autá, ale ľudí sme nevideli. Totálne súkromie, čistota a nádherná, naozaj nádherná voda. Okrem toho sme v daný deň vystihli krásne počasie a doobedie bez vĺn. Cítila som sa ako v nebi. Naozaj.

Takýchto zátok a skrytých pláži je na Istrii neúrekom, stačí mať auto a trošku poblúdiť po malých uličkách a prašných cestách a natrafíte na naozajstné poklady. Ak sa vám nechce jazdiť, niekedy stačí prenajať malú loďku alebo dokonca len kajak a nájdete takéto zákutia aj vo vašej blízkosti, kde by ste to najmenej čakali.

croatia beach istria

Čo sa týka podmorského sveta, ako malá si pamätám kopec rýb, krabov, veľkých aj malých, sem-tam hviezdicu. Musím povedať, že so zvyšovaním počtu turistov a lodí morského života bohužiaľ ubúda. Nie je to tak len v Chorvátsku ale na celom svete. My sme sa tento rok boli dokonca potápať s profesionálnymi potápačmi. Pokiaľ ste sa nikdy nepotápali (ako my) môžete ísť na „discovery dive“ s inštruktorom. Pre nás to bola perfektná skúsenosť. Využili sme služby Diving Centra Pula, s inštruktormi sme sa odviezli na neďaleký ostrov a tam sme sa potápali do hĺbky 10 metrov. Mojim ušiam chvíľu trvalo, kým si zvykli na tlak, môjmu telu na neoprén a strašne ťažkú kyslíkovú nádrž, ale tak sa nám to páčilo, že dokonca uvažujeme nad potápačským kurzom. Uvidíme, možno o rok.

istria beach

Ešte na záver pre vás mám zopár tipov na krásne chorvátske pláže, ktoré dala dokopy CK Satur – 20 najkrajších chorvátskych pláží . Tie Istrijské sme zažili na vlastnej koži, zvyšné zatiaľ nie, no máme ich na našom zozname a možno sa nám to podarí budúci rok v júni alebo spetembri, kedy je turistov pomenej, no počasie a voda už sú veľmi priateľské 🙂

Scroll to top