Citrónová torta s malinovým krémom

lemon cake citronova torta

Musím sa priznať, že tento rok som upiekla pomerne málo tortičiek. Na jednej strane nebol čas a na druhej, keď sa čas našiel, tak sme sa s nikým príliš nestretávali, čiže koláčiky by nemal kto jesť. Táto jednoduchá  citrónová torta s malinovým krémom bola výnimkou potvrdzujúcou pravidlo. pripravila som ju pri príležitosti oslavy 4 narodenín, ktoré sme mali ešte v auguste. Nachystala som ju do tortovej formy s rozmerom 20 cm – to je tak akurát pre nás doma – cca 8 – 10 ľudí, pokiaľ sa k tomu pripraví ešte nejaký iný koláčik, napríklad tiramisu, tak to úplne postačí. Samozrejme, ak je vás viac, tak treba dávku zdvojnásobiť a dať do formy s priemerom okolo 25-26 cm.

Inak nerozumiem, ako môže ten čas tak strašne rýchlo letieť. Už je polka septembra! Naozaj?! Pomaly začneme chystať vianočné koláčiky. Ja som si dala predsavzatie (už niekoľký rok), že tento rok nebudem darčeky nakupovať na poslednú chvíľu, keďže neznášam chodenie po obchodoch. Môj plán je mať jednu veľkú krabicu a do nej postupne kúpiť pekné veci, ktoré uvidím a potom ich v decembri prerozdeliť. Ja osobne nie som veľký fanúšik dávania darčekov. Príde mi to ako zbytočnosť, dať niekomu niečo, čo vlastne ani nepotrebuje a v konečnom dôsledku z toho nemá ani jedna strana radosť…Neviem ako som sa dostala k darčekom. V septembri 😀 …idem radšej vyložiť umývačku a uvariť nejaký rýchly obed. A vy zatiaľ kuknite fotky a recept!

citronova torta lemon cake photography
citronova torta lemon cake photography
citronova torta lemon cake photography
citronova torta lemon cake photography
citronova torta lemon cake photography
citronova torta lemon cake photography

Citrónová torta s malinovým krémom

Korpus (20 cm)

  • 100 g masla
  • 160 g trstinového cukru
  • 3 vajíčka z voľného výbehu
  • 180 g polohrubej múky (môže byť aj špaldová)
  • 1/2 kypriaceho prášku
  • kôru a šťavu z celého citróna
  • 1/2 čl vanilkovej pasty

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 140 g smotanovej nátierky
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 170 g cukru
  • hrsť čerstvých malín
  • stužovač (ak je doma príliš teplo 🙂

+ malinový džem a ovocie do vnútra a na ozdobu

Postup:

V miske vyšľaháme maslo s cukrom a žĺtkami do peny. Potom pridáme vanilkovú pastu, kôru a šťavu z citróna a pomaly zapracujeme múku a kypriaci prášok.

Bielky vyšľaháme so štipkou soli a sneh pomaly zamiešame do cesta. Cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlanej formy s priemerom 20 cm. Pečieme približne 45 minút pri 175 °C. Keď začne torta zlatnúť a ešte vo vnútri nie je upečená, dopečieme pod alobalom, až kým nie je špáratko po pichnutí do stredu korpusu suché.

Korpus necháme vychladnúť a prerežeme na 3 rovnaké kusy. V kuchynskom roboty vyšľaháme mascarpone, smotanovú nátierku, šľahačku a cukor. Ak je doma príliš teplo, pridáme aj stužovač. Keď krém zhustne, pridáme za hrsť čerstvým malín a ešte prešľaháme. Maliny môžeme dať do krému vcelku, alebo ich dopredu popučíme a do krému ich prepasírujeme, aby bol krásne hladký a ružový.

Jednotlivé poschodia torty potrieme džemom, pridáme ovocie podľa vlastnej chutí a dostatočnú vrstvu krému. Zvyškom krému potrieme tortu z vonkajších strán. Necháme niekoľko hodín postáť v chladničke a môžeme servírovať!

Scroll to top