Tekvicové lievance so škoricou

tekvicove lievance pumpkin pancakes

Posledné dni zažívam extrémnu neproduktivitu. Povinnú prácu urobím, to sa mi zatiaľ darí, ale venovať sa „sebe“ – respektíve blogu, ilustrácii ani čítaniu kníh sa mi nechce. Nechce sa mi variť (akože nič) nechce sa mi upratovať a keby nemáme umývačku riadu, asi by som umrela. Neviem či je to zmenou ročných období, alebo čím…ale nevidí sa mi to. Ešte ma napadlo, že to môže byť mojím pondelkovým vstávaním. 3:30. V živote som nevstávala o 3:30. V pondelok áno. Do Telerána. Bolo to super, bola tam zima ale celé to dopadlo nad moje očakávania. Varila som tam napríklad ja tieto tekvicové lievance so škoricou a mascarpone. A musím povedať, kým som v tej zime presvedčila dvojplatničku, aby spolupracovala, chvíľu to trvalo.

Ako to máte vy? Ste na konci leta produktívni alebo máte podobný útlm ako ja? Dokonca som si aj upratala stôl okolo počítača. Ani to nepomohlo. A to už je čo povedať, že tu mám čisto a nepovaľujú sa mi tu staré bločky a popísané post-it papieriky.

pumpkin pancakes tekvicove lievance photography
pumpkin pancakes tekvicove lievance photography
pumpkin pancakes tekvicove lievance photography
pumpkin pancakes tekvicove lievance photography
pumpkin pancakes tekvicove lievance photography

Tekvicové lievance so škoricou

Potrebujeme:

  • 220 g tekvicového pyré z hokkaido tekvice
  • 2 vajíčka z voľného chovu
  • 240 g hladkej špaldovej múky
  • 1/2 balenia kypriaceho prášku
  • štipku mletých klinčekov
  • 1 čl mletej škorice
  • 1 čl mletého kardamomu
  • 50 ml oleja
  • 300 ml acidka
  • 130 g trstinového cukru

+ mascarpone zmiešané s medom

Príprava tekvicového pyré:

Tekvicu ošúpeme (hokkaido nemusíme), nakrájame na kocky a dáme do hrnca s vodou. Povaríme do zmäknutia. Scedíme a rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladnúť. Pyré môžeme použiť do sladkých aj slaných jedál, môžeme ho zamraziť alebo skladovať niekoľko dní v chladničke.

Lievance:

Pripravíme si dve misky. V jednej zmiešame mokré ingrediencie – vajíčka, acidko, pyré a olej.V druhej suché ingrediencie – múku, kypriaci prášok, koreniny a cukor.

Mokré ingrediencie poriadne premiešame a prilejeme k suchým. Vymiešame hladké cesto, ktoré necháme pár minút odstáť. Lievance opekáme na rozpálenej panvici na kvapke oleja alebo troche masla.

Podávame s mascarpone zmiešaným s medom. Mascarpone zmiešame s medom podľa vlastnej chuti, či už máte chuť na sladšiu alebo menej sladkú variantu, ktorú dochutíte sezónnym ovocím.

Scroll to top