Langoše

Langoše sú ultimátne letné jedlo. Našťastie ingrediencie nie sú nárožné na špajzu a pre takéto prípady mám doma vždy aj sušené droždie. Radšej pracujem s čerstvým (na kvások som sa ešte neodhodlala), ale aj sušené poslúži, keď to čerstvé doma nemáme (napríklad ak dostaneme o deviatej večer chuť na pizzu…) 🙂 A používa ho aj Gennaro. Takže. Bodka.

Viem, že každý prirpavuje langoše trošku inak, trošku po svojom. Z detsva sa pamätám, že mamina ich prirpavovala z lepkavého kysnutého cesta, naťahovala na poolejovanom stole a vysmážala. Ja sa k takým kvôli svojej lenivosti neviem dopracovať, čiže u nás sa robia klasické kysnuté, s mäkkým okrajom a chrumkavým stredom, ktoré stačí vyvaľkať na pomúčenej doske. Langoše nechávam odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke a potom si ich dáme s čímkoľvek na čo máme chuť. Či je to smotana, syr, kečup alebo tatárska omáčka. Alebo všetko…

Musím sa ale priznať, že niekedy dostanem chuť aj na klasické „kúpaliskové“ langoše, po ktorých mi býva ťažko a nepotrebujem zvyšok dňa nič jesť. No a ak sa nám langoše nechce prirpavovať, u nás v Rovinke má perfektné langoše (a krídelká) Irenka a v Ivanke majú dokonalé langoše s pečienkovou plnkou…ale teraz už tie naše, domáce.

langos
langos
langos
langos
langos

Langoše

Potrebujeme:

  • 400 g špaldovej polohrubej múky
  • 1 vrecúško sušeného droždia
  • 150 g acidofilného mlieka
  • 100-150 ml vody
  • 1/2 pl cukru
  • 1 čl soli
  • 1 pl olivového oleja
  • olej na vysmážanie

+ kečup, kyslú smotanu, syr na posypanie

Postup:

Sušené droždie a cukor rozpustíme v 100 ml teplej vody. Necháme napučať. Za ten čas si do misky preosejeme múku, pridáme soľ, olivový olej a acidko. Pridáme vykysnuté droždie a vypracujeme elastické cesto. V prírpade potreby pridáme ešte trochu vody.

Cesto necháme nakysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Potom ho rozdelíme na menšie guľôčky (rozmer závisí od veľkosti vašej panvice a celkovej preferencie…ja mám napríklad radšej menšie langoše, potom mám pocit, že ich môžem zjesť viac). Langoše postupne vaľkáme a smažíme na rozpálenom oleji dozlatista.

Necháme odkvapkať na kuchynskej utierke a servírujeme s čímkoľvek, na čo máme chuť!

Scroll to top