Jednoduchý tvarohový cheesecake

tvarohovy-cheesecake

Jednoduchý tvarohový cheesecake – tento koláčik máte pripravený za 10 minút. Akože naozaj. Pečenie a chladenie síce trvá trošku dlhšie, takže je najlepšie, ak si ho pripravíte večer dopredu a na druhý deň ho s radosťou môžete načať. A super je, že pri príprave zašpiníte iba dve misky a metličky od mixéra. Lebo ja teda neznášam upratovanie po pečení. Hlavne pokiaľ ide o misky a nádoby, ktoré sa poriadne nechcú zmestiť do umývačky.

Ešte aby som nezabudla, výhodou tohto koláčiku je to, že sa dá urobiť naozaj na milión spôsobov – so škoricou a jablkami na jeseň, s čerstvým ovocím v lete, s makom, s lekvárom, s čokoládou. Je to na vás! My si ho pravidelne pripravujeme aj na dovolenke, kde nemáme ani formu na pečenie a musíme improvizovať. Ale vždy sa podaril!

cheesecake_tvarohovy kolac
cheesecake_tvarohovy kolac
cheesecake_tvarohovy kolac
cheesecake_tvarohovy kolac
cheesecake_tvarohovy kolac

Jednoduchý tvarohový cheesecake

Potrebujeme:

  • 750 g jemného tvarohu (použila som už aj hrudkový a bol tiež super)
  • 200 g kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 2 vanilkové cukre alebo 1 vanilkový lusk
  • kôra z jedného citróna
  • 300 g ovsených sušienok
  • 40 g masla
  • pár lyžíc arašidového masla

Sušienky pomelieme alebo roztlačíme valčekom na jemno. Maslo roztopíme a primiešame doň arašidové maslo. Zmes pomaly zapracujeme do sušienok – prilievame postupne. Množstvo masla závisí aj od obsahu masla v sušienkach, je preto možné, že nebudete potrebovať všetko. Zmes by mala mať konzistenciu mokrého piesku

Vo väčšej miske rozmixujeme dokopy tvaroh, kyslú smotanu, vajíčka, cukor a vanilku. Pridáme citrónovú kôru. Zmes vymiešame tak, aby v nej neboli nijaké hrudky.

Sušienky natlačíme do okrúhlej tortovej formy s piemerom 25 cm alebo na menší plech. Vylejeme na ne tvarohovú plnku – podľa veľkosti formy bude výsledok vizuálne podobný buď klasickému cheesecaku alebo tvarohovému koláču. Jedno aj druhé je perfektné! Koláč pečieme pri 160 °C približne hodinu – po pol hodine ho však skontrolujeme, dĺžka pečenia sa bude odvíjať od veľkosti formy, respektíve od hrúbky tvarohovej plnky. Čím menšia forma a vyššia plnka, tým dlhšie pečenie. Koláčik je hotový, keď začínajú okraje jemne hnednúť, no v strede je stále trasľavý. Koláč po vybratí necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom šup do chladničky na niekoľko hodín. Hotovo!

Scroll to top