Šišky s džemom

doughnuts sisky photography

Šišky s džemom má rád hádam každý. Ja som vyrastala na tých od starkej a od nej mám aj tento recept. S cestom sa perfektne pracuje, nelepí sa, krásne nakysne a okrem šišiek z neho môžete pripraviť aj donutky.

doughnuts sisky photography
doughnuts sisky photography
doughnuts sisky photography
doughnuts sisky photography
doughnuts sisky photography
doughnuts sisky photography

Šišky s džemom

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 4 pl krupicového cukru
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 3 žĺtky
  • 65 g masla
  • 300 ml mlieka

Plnka:

  • domáci džem podľa vlastnej chuti
  • vyšľahaná smotana na šľahanie s práškovým cukrom a vanilkou
  • cukor na obalenie

Postup:

Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Za ten čas si zohrejeme mlieko. Dáme pozor, aby sme ho nezohriali príliš. Ak v ňom vieme udržať prst a nepáli. Je akurát. Pridáme doň cukor a sušené droždie. Počkáme kým, sa kvasnice aktivujú – na povrchu začnú bublinkovať.

Do veľkej misky dáme múku a žĺtky. Pridáme kvasnice a premiešame varechou, aby sa všetko spojilo. Potom pridáme roztopené maslo a vypracujeme elastické cesto. Miesime ho aspoň 5 – 10 minút, kým sa neodliepa od stien misky. Cesto poprášime múkou a necháme nakysnúť, kým nezdvojnásobí objem.Dobre naksynuté je vtedy, ak do neho prstom jemne urobíme jamku a pomaly sa vracia späť.

Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve časti, aby sa nám jednoduchšie vaľkalo. Vyvaľkáme ho na hrúbku cca 1 až 1,5 cm a povykrajujeme kolieska s priemerom asi 6 cm (respektíve použijeme také vykrajovátko, aké doma nájdeme). Do stredu dáme lyžičku džemu a prikryjeme čistým kolieskom. Okraje zatlačíme prstami, tak aby sme zväčšili priemer kolieska a opätovne ho vykrojíme vykrajovátkom. Džem tak uzamkneme vo vnútri a pri vysmážaní nám nevytečie.

Šišky necháme pod utierkou nakysnúť na pomúčenej doske alebo plechu. Za ten čas si v hrnci na miernej rozpálime rastlinný olej. Aby sa šišky správne osmažili, je dobré, aby v oleji plávali. Môžeme teda radšej použiť menší hrniec, aby bola hladina oleja vyššia. Olej zohrejeme na teplotu cca 150-160 °C.

Do misky si nachystáme krupicový cukor na obaľovanie a pripravíme si aj tanier s papierovými kuchynskými utierkami na odkvapkanie oleja. Šišky vysmážame na miernej teplote – tak aby sa aj zvnútra poriadne prepiekli. Množstvo šišiek ktoré naraz vysmážame závisí od veľkosti hrnca, no nemali ba sa v ňom príliš tlačiť 🙂 Necháme ich odkvapkať na kuchynskej utierke a potom ešte teplé obalíme v cukre.

Keď máme šišky hotové a vychladnuté, vyšľaháme si smotanu na šľahanie s práškovým cukrom (cukru dáme podľa vlastnej chuti, môžeme pridať aj vanilku alebo citrónovú kôru). Každú šišku ešte trošku naplníme šľahačkou (nemusíme príliš, máme v nich aj džem :))

Scroll to top