Mramorová bábovka

marble bundt cake babovka photography

Mramorová bábovka je klasika. Ja mám tento recept od svokry, je extrémne rýchla na prípravu a zašpiníte pri nej len jednu misku. Viete, to je niekedy moja priorita, zašpiniť čo najmenej riadov a mať robotu rýchlo hotovú.

My sme bábovku zjedli celú sami dvaja, lebo, však kam by som ju v týchto časoch niesla. Mala som na ňu chuť už niekoľko dní, takže som sa jedno poobedie rozhodla, že teda mám asi 15 minút času a rýchlo som ju pripravila. A bola perfektná – ku káve, na raňajky alebo len tak, keď som išla okolo kuchynskej linky.

Ja na bábovku zvyknem robiť ešte polevu. Vyhráva u mňa klasika – práškový cukor a citrónová šťava, pretože podľa mňa perfektne kontrastuje s chuťou bábovky (takmer akejkoľvek). No a ružová farba nesmie chýbať – tento krát som ju docielila asi 5timi zrniečkami z granátového jablka, ktoré som jednoducho do polevy rozpučila. Čudovala som sa, koľko sa v takom jednom zrniečku nachádza šťavy.

A teraz už fotky a recept ?

marble bundt cake babovka photography
marble bundt cake babovka photography
marble bundt cake babovka photography
marble bundt cake babovka photography
marble bundt cake babovka photography

Mramorová bábovka

Potrebujeme:

  • 4 vajíčka z voľného výbehu
  • 250g špaldovej polohrubej múky
  • pol prášku do pečiva
  • 250 g trstinového cukru
  • 1 čl vanilkovej esencie alebo 1/2 čl vanilkových zrniečok
  • pol hrnčeka kefíru
  • pol hrnčeka oleja
  • 3 pl kakaa
  • 1 čl škorice (ak chcete)

Postup:

Vajíčka vyšľaháme s cukrom do bledej peny. Šľaháme na vysokej rýchlosti aspoň 5 minút (možno aj viac), kým nie je pena naozaj nadýchaná.

Potom pridáme olej a kefír. Premiešame a potom opatrne pridáme ostatné ingrediencie – preosiatu múku, prášok do pečiva a vanilku.

Cesto premiešame a 2/3 vylejeme do vymastenej formy. Do zvyšku cesta zamiešame kakao a škoricu. Zvyšok cesta vylejeme do formy a vidličkou jemne premiešame s bielym cestom.

Pečieme pri 180 °C približne 40 minút. Asi po 30 minútach skontrolujeme, ako bábovka vyzerá. Potom kontrolujeme špáratkom. Ak je po pichnutí do bábovky suché, je hotová. Ak by sa bábovka na povrchu pripekala a vo vnútri ešte nebola hotová, dopečieme pod alobalom.

Bábovku necháme trošku vychladnúť a potom vyklopíme na tanier.

Vychladnutú bábovku polejeme polevou z citrónovej šťavy a cukru. Polevu si pripravíme z asi 5 PL práškového cukru a šťavy z polovice citróna. Tak aby bola tekutá, no nie príliš. Ak ju chceme zafarbiť, môžeme pridať šťavu z granátového jablka, roztlačenú malinu alebo zopár popučených ríbezlí…podľa toho, čo sa u vás doma nájde. Dá sa zafarbiť dokonca aj lyžičkou džemu.

Poznámky:

Múka môže byť aj klasická, nemusí byť špaldová.

Namiesto kefíru môžete použiť aj mlieko.

Namiesto trstinového cukru pokojne použite klasický krupicový.

Dĺžka pečenia závisí aj od rúry aj od bábovkovej formy.

Scroll to top