Losos na zhnednutom masle s glazovanou mrkvičkou a holandskou omáčkou

Losos na masle
Pár mesiacov pred Vianocami ma chytil záchvat upratovania kuchyne. Poznáte to, máte pocit, že všade je bordel a príliš veľa vecí (alebo to len ja?).
Z políc som povyberala hrnce a panvice…poviem len to, že väčšina z nich zažila ešte varenie z pred 20 rokov, niektoré prežili internát a 3 sťahovania…Bolo by kúpiť nové že? Aj ja si hovorím…
Každopádne nie všetko som vyrazila do koša, lebo by som nemala v čom variť a to by bol celkom prúser, čo si budeme hovoriť. Zopár panvíc a hrncov ale v koši skončilo.
Na ceste však bola nová panvica z profikuchar.sk. Taká čo môže ísť aj do rúry, hurá! A do umývačky, aby som nezabudla – tieto dve veci sú pre mňa nesmierne dôležité, pretože som často varila tak, že som musela prekladať z jednej panvice do zapekacej nádoby a podobne, zašpinila som oboje, a potom to samozrejme musela umývať ručne v umývadle. Inak len pre informáciu, nenávidím umývanie riadov. A utieranie ešte viac… Takže panvica, ktorá môže ísť do rúry aj do umývačky (a len tak mimochodom, nič sa na ňu nelepí !!!) je win-win-win situácia. Po jarnom upratovaní pravdepodobne poletia ostatné do koša a svoju zbierku rozšírim o podobné!
Viem, že sa často nenadchýnam kvôli riadom, predsa len ich beriem ako nástroj každodennej spotreby a potreby, ale niekedy sa s vami podelím aj o takéto info. Prečo nie 🙂

carrots
carrots
salmon
peas
salmon
salmon
salmon

Losos na zhnednutom masle

Potrebujeme:
cca 2 porcie

  • 250 g lososa
  • 7 stredne veľkých mrkvičiek
  • 300 g hrášku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • maslo :

– 1 PL do hrášku
– 2 PL na lososa
– 3 PL do holandskej omáčky

  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 lyžicu tmavej sójovej omáčky
  • 1 lyžicu medu
  • soľ a čierne korenie
  • 2 žĺtky
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • šťavu z polovice citróna
Postup:
Mrkvu ošúpeme a nakrájame pozdĺžne na štvrtiny (alebo polovice).
V miske ju zmiešame s olivovým olejom, sójovou omáčkou, medom a korením. Dáme na panvicu a na miernom plameni necháme glazovať až kým mrkva nezmäkne a omáčky nezhustne – cca 15 minút, podľa veľkosti mrkvičiek.
Panicu utrieme kuchynskou utierkou a dáme na ňu 2 PL masla. Na miernom plameni ho necháme rozpustiť a zhnednúť. Pridáme na plátky nakrájané strúčiky cesnaku, lyžicu medu a 2 Pl citrónovej šťavy. Lososa osolíme a okoreníme a dáme na panvicu – ak má ak kožu, tak kožou dole. Lososa opekáme a pravidelne polievame maslovým výpekom. Čas opekania závisí od veľkosti filet, ale približne tých 10-15 minút na miernom plameni. Lososa dáme na posledných 5 minút do rúry pod gril na vysokú teplotu, nech zhnedne aj z vrchnej strany, nepreženieme to však, aby zostal vo vnútri šťavnatý.
V menšom hrnci roztopíme 1 Pl masla a pridáme mrazený hrášok, dochutíme soľou a korením a necháme dusiť pár minút – kým hrášok nezmäkne a nemá krásnu zelenú farbu.
Ako poslednú pripravíme holandskú omáčku – receptov na ňu je mnoho, ja ju robím takto: maslo roztopím a nechám trochu vychladnúť. Do kovovej misky dám dva žĺtky a lyžičku horčice. Nad parou žĺtky šľahám, kým nezačnú mať nadýchanú konzistenciu a bledšiu farbu, potom pomaly pridávam roztopené maslo a nakoniec lyžicu citrónovej šťavy. Všetko poriadne premiešam.

Na tanier dáme zeleninu – mrkvu, hrášok. Na vrch lososa a nakoniec polejeme holandskou omáčkou a môžeme posypať troškou morskej soli a čerstvo namletým čiernym korením.

Recept vznikol v spolupráci s profikuchar.sk, všetky názory aj recept sú však moje a PS. panvica je NAOZAJ top!

Scroll to top