Plnené orechy

plnene orechy

Na plnené orechy používame rovnaké cesto ako na medvedie labky. U nás doma sa vždy plnili nutellou alebo karamelom, no pokojne môžete použiť aj klasickú čokoládovú ganache. Od malička patrili spolu s lineckými koláčikmi medzi mojich vianočných favoritov, takže ani na blogu nesmú chýbať.

Ako píšem vyššie, cesto sa dá použiť aj na medvedie labky, takže tvary, ktoré vyrobíte sú len a len na vás. A pre čokoholikov – do cesta môžete pridať aj lyžicu kakaa 🙂

plnene orechy
plnene orechy
plnene orechy

Plnené orechy

Potrebujeme:

  • 480 g hladkej múky
  • 280 g masla
  • 180 g mletých vlašských orechov alebo lieskovcov
  • 140 g práškového cukru
  • štipku soli

Plnka:

  • nutella alebo čoko ganache
  • práškový cukor s vanilkou na obalenie

Postup:

Maslo necháme zmäknúť, tak aby malo izbovú teplotu a dobre sa s ním pracovalo. Ak nepoužívate už dopredu namleté orechy, môžete ich rýchlo pražiť na panvici, budú mať intenzívnejšiu chuť. Do misky si dáme suché ingrediencie – múku, orechy, cukor, soľ. Pridáme maslo a vypracujeme kompaktné cesto. Dáme ho na pár hodín odležať do chladničky. Cestom naplníme formičky na orechy – hrúbka je približne 0,5 cm, formičky netreba vymastiť. Pečieme pri 180 °C približne 10 – 15 minút. Ešte za tepla povyklápame.

Vychladnuté orechy naplníme nutellou alebo ganache.

Na ganache budeme potrebovať tmavú čokoládu a smotanu na šľahanie v pomere 1:1 – teda na 100 g čoko dáme 100 g smotany. Smotanu zohrejeme tesne pod bod varu – keď sa na okraji hrnca začnú robiť maličké bublinky a nalejeme ju do misky s najemno nasekanou čokoládou (a cukrom podľa chuti). Necháme pur minút odstáť a potom premiešame, kým sa čokoláda neroztopí. Dochutiť ju môžeme škoricou a štipkou soli. Ganache necháme vychladnúť, kým nemá roztierateľnú konzistenciu.

Naplnené orechy obalíme v práškovom cukre a s trochou vanilky a máme hotovo!

plnene orechyplnene orechyplnene orechyplnene orechyplnene orechyplnene orechy
Scroll to top