Veľkonočné mrkvové vajíčka v horkej čokoláde #veľkánocsosweetfamily

velkonocne vajicka

Keď som dostala balíček k Veľkonočnej výzve od Sweet family, nevedela som, čo upiecť. Zadanie, aby koláč bol v tvare vajíčka je pre mňa dosť výzva, keďže som nič podobné zatiaľ nepiekla, alebo sa aspoň nepamätám.
Celkovo, Veľká noc v našej rodine nie je sviatok, ktorý by sa nejako oslavoval. Nepolievame sa, nešibeme sa, jediné čo „oslavujeme“ sú dva voľné dni a veľa jedla. Nepečieme barančeka ani nemaľujeme vajíčka, iba oddychujeme.

Každopádne zadanie je zadanie, čiže vajíčko muselo byť. Rozhodla som sa preto urobiť mrkvové vajíčka s krémovým syrom obalené v čokoláde. Aby som im dodala trochu „elegancie“ doplnila som ich jedlým zlatým práškom. Tak sú nielen chutné, ale aj pekné napohľad. A celkom dobre ladia aj s rozvinutým zlatým dažďom 😉

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

DSC_1205

 

Veľkonočné mrkvové vajíčka v horkej čokoláde

Potrebujeme:
(korpus do 18cm formy, približne na 20-25 vajíčok)

Korpus
210 g hladkej múky
200 g práškového cukru Sweet Family
1/2 kypriaceho prášku
120 g najemno nastrúhanej mrkvy
3 pl kyslej smotany alebo zákysu
3 vajcia

Krém:
200g krémového syra alebo smotanovej nátierky (napr. Lučina, alebo niečo podobné)
4 pl práškového cukru Sweet family
kôra z celého citróna

Poleva:
200g kvalitnej horkej čokolády
1 pl rastlinného oleja
ozdoby na posypanie alebo jedlé farby

špajle, polystyrén na zapichovanie

Postup:
1. Zapneme rúru na 170°C. Mixérom vymiešame žĺtka s cukrom do peny. Pridáme kyslú smotanu a  mrkvu a postupne po menších dávkach aj múku s kypriacim práškom. Nakoniec vyšľaháme bielka a pomaly ich zapracujeme do cesta. Zmes vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom cca 18cm. Keďže po upečení korpus aj tak rozmrvíme, pokojne použite aj väčšiu formu, skráti sa tak doba pečenia. Ak by ste chceli robiť klasickú tortičku, tak forma s priemerom 18cm je na toto množstvo akurát. Dáme piecť približne na 40 minút, no priebežne kontrolujeme.
2. Po upečení necháme korpus vychladnúť. Do veľkej misky ho rozmrvíme a pridáme 200g krémového syra, kôru z citróna a cukor. Pokojne dajte cukru viac/menej, podľa vašej chuti. Rukami premiešame tak, aby nám vznikla zmes, ktorá sa dá ľahko tvarovať. Ak by bola príliš drobivá a suchá môžeme pridať trochu kyslej smotany, alebo citrónovej šťavy či ríbezľového džemu (niekedy je korpus suchší, závisí to aj od mrkvy alebo dĺžky pečenia).
3. Keď má dobrú konzistenciu vymodelujeme vajíčka, dôležité je, aby neboli príliš veľké a špajľa ich udržala. Vymodelované vajíčka dáme do chladničky aspoň na pol hodinu, až hodinu. Potom do nich pozapichujeme špajle. Dávme pozor aby bola špajľa zapichnutá čo najhlbšie, no zároveň neprepichla druhú stranu – zapichujeme cca do 2/3 vajíčka. Potom dáme späť do chladničky približne na dve hodinky. Pred namáčaním do polevy môžeme dať na pol hodinku do mrazničky, aby pri namáčaní čokoláda čo najrýchlejšie na vajíčku zatuhla.
4. V miske alebo väčšom pohári si roztopíme čokoládu. Najlepšie je, keď je roztopená čokoláda v nádobe s menším priemerom, tak má väčšiu „hĺbku“ a vajíčka sa lepšie namáčajú. Po roztopení do čokolády pridáme ešte 1 pl rastlinného oleja, vďaka ktorému bude trošku tekutejšia a vajíčka sa budú lepšie obaľovať. No a nakoniec obaľujeme – pokiaľ je špajľa dobre zapichnutá vo vajíčku,  bude dobre držať. Vajíčko ponoríme do čokolády, necháme pár sekúnd odkvapkať a potom zapichneme napríklad do polystyrénu. Vďaka tomu, že bolo vajíčko v mrazničke alebo chladničke, je dostatočne studené , aby čokolády rýchlo zatuhla a nekvapkala. Ozdobami vajíčka posypávame ešte kým sú mokré. Ja som okrem toho ešte na ozdobu použila jedlú zlatú práškovú farbu, ktorú som zmiešala s kvapkou alkoholu a maľovala zatuhnuté vajíčka tenkým štetcom.

1 Comment

  1. Mon Khaai
    24. marca 2016

    Nádhera ♥

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Scroll to top